Veiligheidscultuur als Hart van het bedrijf

|

Binnen de wereld van arbeidsveiligheid is het een weinig bekend feit dat de rijpheid van de bedrijfscultuur een directe impact heeft op de frequentie van bedrijfsongevallen. De Bradley-curve verheldert dit verband en benadrukt het belang van een betrokken en gemotiveerd personeel dat veiligheid en gezondheid ziet als gemeenschappelijke waarden. Hierbij zijn minder ongevallen het logische gevolg.

De Bradley-curve: Een Venster op Veiligheidscultuur en Ongevallenpercentage

Ontwikkeld in 1995 door DuPont-medewerker Berlin Bradley, toont deze curve vier ontwikkelingsniveaus van veiligheidscultuur binnen een bedrijf:

  1. Reactief: Ongevallen worden als onvermijdelijk gezien; veiligheid is een kwestie van toeval.
  2. Afhankelijk: Veiligheid is gebaseerd op het volgen van regels en supervisie door het management.
  3. Zelfstandig: Werknemers nemen persoonlijke verantwoordelijkheid voor veiligheidsmaatregelen.
  4. Interactief: Veiligheid is een groepswaarde; iedereen neemt verantwoordelijkheid voor elkaar.

Het gedrag van medewerkers wordt beïnvloed door hun intrinsieke motivatie, de kwaliteit van de leiding, en de algehele bedrijfscultuur. Om het aantal ongevallen te verlagen, is het essentieel om bij deze laatste twee factoren te beginnen.

Het bepalen van de rijpheid van uw veiligheidscultuur

Door het analyseren van de heersende houding tegenover ongevallen binnen uw bedrijf kunt u de positie op de Bradley-curve vaststellen. Overweeg hoe ongevallen worden gezien: zijn ze een normaal onderdeel van het werk, of wordt er actief gestreefd naar vermindering? Uw antwoorden op deze vragen zullen de positie van uw bedrijf op de curve onthullen.

 

Betrek uw team bij de beoordeling

Het is cruciaal om niet alleen te vertrouwen op uw eigen beoordeling, maar ook het perspectief van uw collega’s, medewerkers en management mee te nemen. Discussieer over de plaatsing op de curve en identificeer gezamenlijk de noodzakelijke stappen voor ontwikkeling.

 

De weg naar verbetering

Na het vaststellen van de huidige veiligheidscultuur binnen uw bedrijf, identificeer de kenmerken van het volgende niveau en plan de stappen om deze te bereiken. Dit vereist een bedrijfsbrede toewijding aan verandering.

Enkele cruciale vragen voor vooruitgang zijn:

– Waar staan wij op de Bradley-curve?

– Hoe kunnen we teamdenken en veilige bedrijfsnormen verbeteren?

– Welke acties kan het management ondernemen om de cultuurshift te ondersteunen?

De overgang van niveau twee naar drie is een kritiek punt, waarbij de overgang van verplichting naar empowerment plaatsvindt. Het is de verschuiving van “moeten” naar “willen” die een diepgaande invloed heeft op de veiligheidscultuur.

 

De impact van veiligheidscultuur op zakelijk succes

Het is aangetoond dat een volwassen veiligheidscultuur niet alleen het ongevallenpercentage verlaagt, maar ook kwaliteit, productiviteit en winst verbetert. Een bedrijf dat zich op het derde niveau van de Bradley-curve bevindt, is flexibeler en toekomstbestendiger, met een duidelijk zichtbaar kwaliteitsprincipe.=

Conclusie: Veiligheidscultuur als Hart van het bedrijf

Excellente arbeidsveiligheid weerspiegelt een cultuur waarin veiligheid, kwaliteit, productiviteit en werknemersmotivatie hand in hand gaan. Leiders moeten persoonlijk betrokken zijn en laten zien dat veiligheid voor hen van wezenlijk belang is. Alleen dan kunnen veiligheidsmaatregelen en -methoden effectief en geloofwaardig worden ingevoerd. Het is essentieel om de cultuur en de medewerkers te begrijpen en de methoden hierop af te stemmen. Volg de stappen van de Bradley-curve methodisch en streef naar continue verbetering om uiteindelijk een veilige bedrijfscultuur te bereiken die wordt geleefd en gevierd.

 

Hans van Maanen

Anderen lezen ook

Tags:
In de wereld van veiligheidskunde horen we vaak de kreet: “Veiligheid gebeurt daar buiten.” Een bekende uitspraak die de realiteit weerspiegelt, maar hoe breng je die cruciale veiligheidsinformatie naar binnen,…

Vragen en/of meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Of bent u op zoek naar een specifieke maatwerk opdracht, neem dan vrijblijvend contact met ons op.