Bedrijfsnoodplan
Niemand hoopt ooit een bedrijfsnoodplan te moeten uitvoeren, maar toch moet elke organisatie in het bezit zijn van dit document. De veiligheid bewaken dát is het doel. Maar hoe stel je een bedrijfsnoodplan op en welke onderwerpen moeten erin opgenomen staan? Wij vertellen je wat een bedrijfsnoodplan is en hoe je deze moet opstellen.
Wat is een bedrijfsnoodplan?
Een bedrijfsnoodplan is een document waarin een uitgebreid scala aan informatie en procedures omtrent crisisscenario’s. Je kan het bedrijfsnoodplan eigenlijk zien als het voorstadium van het ontruimingsplan. In het bedrijfsnoodplan staan allerlei scenario’s beschreven die betrekking hebben op noodgevallen. Denk aan een brand die uitbreekt, een overval, een milieuramp of een ander noodgeval. In een bedrijfsnoodplan worden diverse communicatieprotocollen opgenomen die onder meer beschrijven hoe de communicatie met hulpdiensten verloopt en hoe het personeel en BHV’ers moeten reageren.
Waaruit bestaat een bedrijfsnoodplan?
De zaken die opgenomen staan in een bedrijfsnoodplan omvatten de maatregelen en voorzieningen die je als organisatie voorbereid ten behoeve van een noodsituatie. Ga je een bedrijfsnoodplan opstellen, dan creëer je een leidraad die in grote lijnen aangeeft waar je bij verschillende type scenario’s rekening mee moet houden. Zo zal je een bedrijfsplan maken die jouw organisatie goed voorbereid op verschillende crisissituaties.
Een bedrijfsnoodplan opstellen includeert de volgende punten:
- Het veiligheidsplan
- Het ontruimingsplan
- Het beveiligingsplan
- De RI&E
- Het BHV plan
RI&E en het bedrijfsnoodplan opstellen
Om het bedrijfsnoodplan op te stellen is voorwerk nodig. Dit haal je uit je RI&E welke verplicht is voor elke organisatie. In de RI&E beschrijf je alles wat te maken heeft met risico-inventarisatie & evaluatie. Dit houdt in dat er ingezoomd wordt op potentiële risico’s op de werkplek, die vervolgens gebruikt kunnen worden voor het bedrijfsnoodplan. De twee documenten vullen elkaar dus naadloos aan en vormen een structurele benadering om de veiligheid op de werkplek te waarborgen. De RI&E en het bedrijfsnoodplan kan je zien als een document voor zowel de preventieve- als curatieve maatregelen.
Hoe moet je een bedrijfsnoodplan opstellen?
Een bedrijfsnoodplan opstellen is een belangrijk onderdeel van je veiligheidswaarborging. Er zijn allerlei belangrijke zaken die je hierin op moet nemen. Dit vereist een systematische aanpak waarbij het essentieel is om te starten met een risicoanalyse. Daarna moeten er heldere procedures gevormd worden die vooral gaan over evacuatie, coördinatie, communicatie en evaluatie. De inhoud van een bedrijfsnoodplan ziet er als volgt uit:
- Informatie over de communicatie met- en ontvangst van de hulpverlening
- Een schema met hierin informatie over de communicatiestructuur
- Afstemming met gemeentelijke rampenplannen en bestrijdingsplannen
- Verantwoordelijkheden per personeelslid en BHV’er
- Verzamellocatie voor personeel
- Controlepunten voor achtergebleven personeelsleden
- Notering van nooduitgangen en vluchtroutes
- Beschrijving van verantwoordelijkheden van de belangrijkste functionarissen
- Beschrijving van wie met wie communiceert (leidinggevende met ambulance, politie, brandweer)
- Overzicht van mogelijke ongevallen en risico’s
- Beschrijving van hoe hulpverlening ondersteunt wordt door personeel en leidinggevenden
- Beschrijving van de te verspreiden alarmering richting het personeel en gasten of klanten (intern en extern)
- Beschrijving van de verwachtingen van het personeel om een calamiteit te bestrijden
Wat is het verschil tussen een bedrijfsnoodplan en een ontruimingsplan?
Iedere organisatie moet aan de slag met een RI&E en een ontruimingsplan, daar deze verplicht worden gesteld. Een bedrijfsnoodplan is niet verplicht, maar wel een efficiënt onderdeel om de ontruiming effectief te laten verlopen. Eigenlijk sluiten deze drie plannen naadloos op elkaar aan en zie je hiermee toe op een veilige- en gestroomlijnde evacuatie tijdens noodgevallen en calamiteiten.
Waar er bij een ontruimingsplan ingezoomd wordt op het effectief en veilig uitvoeren van een evacuatie bij calamiteiten, dient het bedrijfsnoodplan juist als voorbereidend document. Hierin staat de wie, wat, waar benoemd, terwijl in het ontruimingsplan meer de wie, hoe, wanneer wordt vastgelegd. De plannen zijn dus complementair aan elkaar en zorgen ervoor dat jouw organisatie er optimaal op voorbereid is efficiënt te handelen bij calamiteiten. Dit is iets waar Safely jouw organisatie perfect bij kan ondersteunen.
Is het bedrijfsnoodplan verplicht?
Voor de meeste bedrijven wordt het opstellen van een bedrijfsnoodplan niet verplicht door de overheid. Toch is het zaak om er wel één te hebben. Waarom? Het bedrijfsnoodplan is een samenhangend onderdeel waar de RI&E en het ontruimingsplan samenkomen. Voor bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken en daardoor te maken hebben met grote veiligheidsrisico’s is een bedrijfsnoodplan opstellen wel verplicht. Toch raden wij ook de bedrijven aan, waarvoor het niet verplicht is, om toch een bedrijfsnoodplan op te stellen en veiligheid binnen het bedrijf efficiënt te waarborgen.
Bedrijfsnoodplan opstellen? Dat doe je samen met Safely!
Een bedrijfsnoodplan opstellen doe je samen met een professional met kennis en expertise in veiligheid. Safely kan deze onmisbare schakel voor jou zijn! Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op met ons.