De RI&E betekenis
Wat is een RI&E? Eigenlijk wordt er in de RI&E nadrukkelijk de wie-, wat-, waar-, hoe- en waarom beschreven als het aankomt op veiligheid en gezondheid binnen een organisatie. De betekenis voor risico-inventarisatie en -evaluatie houdt verband met het doel om risico’s te verkleinen en gezondheidsklachten te voorkomen en te zorgen dat iedereen veilig zijn of haar werk kan doen. Het is dus zowel van belang voor de werknemers als voor werkgever. Iedereen plukt er immers de vruchten van als er meer werkgeluk, meer werkplezier en meer productiviteit ontstaat dankzij een veilige en gezonde werkomgeving.
Is de RI&E verplicht?
Een RI&E opstellen is binnen elke organisatie met werknemers verplicht. Een werkgever is verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van zijn werknemers. Daarbij is hij verplicht om met een risico-inventarisatie en evaluatie aan te tonen hoe de arbeidsomstandigheden zijn, welke risico’s hij ervaart en hoe hierop geanticipeerd kan worden. Dit moet vastgelegd worden in een RI&E ‘plan van aanpak’.
RI&E Plan van Aanpak
In het plan van aanpak staat minimaal beschreven:
- Welke verbeteringen de werkgever gaat doorvoeren
- Welke van deze verbeteringen het belangrijkst zijn
- Wanneer deze verbeteringen afgerond moeten zijn
- Wie verantwoordelijk wordt gehouden voor deze uitvoering
- De RI&E en het plan van aanpak moeten daarna getoetst worden door een gecertificeerde deskundige of door een gecertificeerde arbodienst.
Er is één uitzondering op de regel voor bedrijven met minder dan 25 medewerkers. Zij hoeven de RI&E niet verplicht te laten beoordelen door een arbo-deskundige. Wel is als voorwaarde gesteld dat er gebruik gemaakt moet worden van een erkend RI&E instrument die betrekking heeft op de branche. Safely kan hierbij ondersteunen.
RI&E maken met draagvlak
Als er geen draagvlak is voor het opstellen van een RI&E op de werkvloer dan wordt de RI&E een stuk papier dat in de kast verdwijnt en waar niemand ooit meer naar omkijkt. Eén van de manieren waarop Safely draagvlak creëert is door werknemers te betrekken bij het proces en te luisteren naar opmerkingen die circuleren op de werkvloer. Door medewerker te betrekken bij het proces, leren medewerkers bewuster te kijken naar de eigen arbeidsomstandigheden.
Daarnaast moet de persoon die het RI&E opstelt gemotiveerd zijn om het werkproces veiliger te maken en voldoende kennis hebben van de gang van zaken binnen het bedrijf. Een preventiemedewerker met verantwoordelijkheidsgevoel, inzicht in werkplezier en in veiligheid kan hier uitkomst bij bieden. Na het opstellen van de RI&E en het plan van aanpak dienen deze ook uitgevoerd en nageleefd te worden. Hier ligt een belangrijke taak voor de preventiemedewerker en/of de baas.
Safely kan vanzelfsprekend ondersteunen bieden bij het opstellen van een passende RI&E bij uw bedrijf. Waarbij rekening gehouden wordt met alle facetten die daarbij komen kijken. Vraag vandaag nog de brochure aan of bezoek één van onze informatieavonden.