Middelbare Veiligheidskunde (MVK)

Middelbaar veiligheidskundige: een belangrijke schakel tussen de werkvloer en het management

Als middelbaar veiligheidskundige ben je de belangrijkste schakel tussen medewerkers en organisatie op het gebied van veiligheid. Het waarborgen van hun veiligheid binnen de organisatie is je meest essentiële doel. Je bent verantwoordelijk voor het opsporen van risico’s, het opstellen van veiligheidsvoorschriften en je moet ervoor zorgen dat regels goed nageleefd worden. Ben jij de expert die deze werkzaamheden ademt? Dan is de opleiding tot middelbaar veiligheidskundige zeker de beste keuze voor jou!

Wat is MVK?

MVK staat voor “Middelbare Veiligheidskunde”. De opleiding beschrijft de weg naar het zorgvuldig aanpakken van risico’s, het zorgdragen voor eenieders gezondheid en het streven naar optimale veiligheid. Dit alles voor een specifieke doelgroep, namelijk personeel, klanten en bezoekers binnen een organisatie. Als middelbaar veiligheidskundige ben je de spil in het web van de organisatie als het aankomt op het waarborgen van de algehele veiligheid.

Waarom is MVK belangrijk?

Middelbare veiligheidskunde is essentieel voor de algehele veiligheid binnen een organisatie. Een deskundige op dit gebied kent de wettelijke veiligheidseisen en kan adequaat handelen op basis van deze wet- en regelgeving. De toegevoegde waarde van een middelbare veiligheidskundige is dan ook evident: door zijn/haar werk kan het personeel zonder problemen veilig hun werk doen en voelen klanten zich veilig in diezelfde omgeving.

Hoe word je MVK’er?

De opleiding voor middelbare veiligheidskunde is dé aangewezen plek voor mensen die gevoel hebben voor veiligheid en een scherp oog hebben voor het inventariseren- en wegnemen van risico’s. Tijdens de opleiding wordt geleerd om kennis- en vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Ervaring in de praktijk behoort hier ook toe.

MVK’er word je dus door veel (theoretische) kennis op te doen, je goed in te lezen in de bijbehorende wet- en regelgeving en veel praktijkervaring op te doen. Als middelbaar veiligheidskundige moet je daarbij continu op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied en zal je steeds nieuwe cursussen oppakken om deze kennis verder bij te schaven.

Hoelang duurt je studie?

Volg je bij ons de opleiding tot MVK’er dan kan je ongeveer uitgaan van de volgende studieduur:

 • 16 lesdagen (128 uur)
 • Voorbereiding van lesdagen (30 tot 60 uur)
 • Schriftelijk examen inclusief voorbereiding (circa 20 uur)
 • Scriptie met:
  • Onderzoek en rapportage (circa 150 tot 250 uur)
  • Presentatie en verdediging inclusief voorbereiding (circa 20 uur)

De totale studieduur bedraagt hiermee circa 495 tot 500 uur. De exacte studiebelasting hangt uiteraard af van je inzet en de kennis en/of ervaring die je meebrengt.

Wat kost een opleiding in MVK?

Kies je voor een opleiding in middelbare veiligheidskunde, dan ben je verzekerd van een volledig lespakket die we digitaal beschikbaar stellen. Zo kan je altijd en overal zonder problemen aan de slag met je studie. Ook nemen wij de kosten voor lesboeken en examen- en arrangementskosten voor onze rekening. De totale opleidingskosten vallen hierdoor slechts op €6.900 exclusief BTW.

Waarom kies je voor Safely?

 • Mensgericht
 • Persoonlijke aandacht
 • Praktijkgericht
 • Deskundigen met passie
 • Intensieve begeleiding
 • Kleine cursusgroepen (grote betrokkenheid)
 • Centraal gelegen in Nederland
 • Open inschrijvingen en maatwerk
 • Hobéon gecertificeerd

Bekijk hier het opleidingsaanbod van Safely.

Naast de opleiding tot MVK’er, bieden we ook opleidingen tot basis veiligheidskundige, hoger veiligheidskundige en preventiemedewerker. Bekijk ons opleidingsaanbod om te zien hoe deze opleidingen zijn opgebouwd.

Wat doe je als MVK’er?

Als MVK’er neem je alle verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid en gezondheid van medewerkers en bezoekers binnen de organisatie. Je inventariseert risico’s, maakt een veiligheidsplan en houdt toezicht op het naleven van alle voorschriften. Lees hier meer over wat een MVK’er doet.

Leer meer over onze opleiding

Binnen de middelbare veiligheidskunde draait het allemaal om veiligheid, gezondheid en preventie. De opleiding tot middelbaar veiligheidskundige brengt dit uitstekend in vorm. Lees hier alles over onze opleiding.

Wij zorgen dat jij na het behalen van je MVK-diploma de eigenschappen beheerst om de belangrijke schakel tussen de werkvloer en het management te zijn. Als MVK’er zorg jij voor het continu uitvoeren en verbeteren van het veiligheidsbeleid binnen de eigen organisatie en/of bij een externe (project-) organisatie.

Module 1: Inleiding en RI&E

 • Arbozorg en wetgeving
 • Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E)
 • Risicobeheersing
 • Ongevalanalyse
 • Veiligheidsgedrag, risicotolerantie, brain-based safety / Neuro Safety

Module 2: Veiligheidsthema’s

 • Gebouwveiligheid
 • Arbeidsplaatsen en werkplekken
 • Elektrische veiligheid, materiaalbewerking, werken op hoogte, transport, BRZO, ATEX, gevaarlijke stoffen, milieu, brand, bhv, noodplannen
 • Pbm en signalering

Module 3: Gezondheidsthema’s

 • Arbeidshygiëne: gezondheidsleer, toxicologie, blootstelling
  Fysieke belasting
  Geluid, trillingen, verlichting, koude en hittebelasting, (binnen)klimaat
  Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Module 4: Managementthema’s

 • Ongevalsmanagement: registratie, procedures, analyse, methodieken
 • Adviesvaardigheden (communicatie, rapporteren, presenteren, interviewtechnieken)
 • Organisaties en processen, functie-inhoud
 • Normen en richtlijnen: VCA/VCU, ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001
  Auditing en certificering

Module 5: Praktijkdagen

 • Werken op hoogte / werkplekinspecties
 • Besloten ruimten / meten (gasmeten, geluid, licht)
 • RI&E in de praktijk

Het instroomniveau voor deelname aan de MVK-opleiding is Mbo-niveau 4. Daarnaast is het een pre als je kennis hebt op het gebied van veiligheid (bijvoorbeeld VOL-VCA).

Mocht je niet in het bezit zijn van een diploma op Mbo-niveau 4, neem dan contact met ons op voor een toelatingsgesprek.

Ben je in het bezit van het diploma Operationele Veiligheidskunde (OVK) of Basis Veiligheidskunde (BVK), kun je instromen vanaf module 2 in onze MVK-opleiding.

De totale studiebelasting bedraagt hiermee circa 495 uur. De exacte studiebelasting hangt natuurlijk af van de kennis en ervaring die men al heeft.

16 lesdagen (128 uur)
Voorbereiding lesdagen (30– 60 uur)
Schriftelijk examen inclusief voorbereiding (circa 20 uur)

Scriptie:
onderzoek en rapportage (circa 150 – 250 uur)
presentatie en verdediging inclusief voorbereiding (circa 20 uur)

De investering inclusief examinering bedraagt € 6.900,00 exclusief BTW.

Het lesmateriaal wordt digitaal beschikbaar gesteld. De kosten voor de boeken alsmede de examen- en arrangementskosten zijn inbegrepen in de opleidingskosten.

De opleiding in het kort
Studieduur: 16 lesdagen
Taal: Nederlands
Frequentie: Tweewekelijks
Uren: 495 - 500 uren
Inclusief: 3 praktijkdagen
Investering: € 6.900,00 excl. BTW
Locatie Spijkenisse
03 september 2024
Spijkenisse
21 september 2024
Spijkenisse
04 november 2024
Spijkenisse
Locatie IJsselstein
18 mei 2024
IJsselstein
11 juni 2024
IJsselstein
10 oktober 2024
IJsselstein
19 oktober 2024
IJsselstein
16 november 2024
IJsselstein

Informatieavonden

Spijkenisse (Pascalweg 1)
Iedere 1e dinsdagavond v/d maand

IJsselstein (Lorentzlaan 5)
Iedere 3e donderdagavond v/d maand

De voorlichting start om 19.00 uur.

Zet nu de eerste stap naar een veiligere toekomst – Vraag de brochure aan en ontdek hoe wij jou naar een hoger niveau tillen!

Waarom Safely?

Kleine cursusgroepen

Persoonlijke aandacht

Zeer praktijkgericht

Deskundigen met passie

Open inschrijvingen & maatwerk

Centraal gelegen

Vragen en advies

We staan klaar om je te helpen.

Wat cursisten en klanten zeggen

Veelgestelde vragen

Dit is mogelijk. We hanteren maximaal 4 termijnbetalingen.

Dit kan tot uiterlijk 1 dag van tevoren.

3 á 4 weken van tevoren wordt er een Go/No Go gegeven.

Door een inschrijfformulier toe te sturen die je hebt ontvangen via een van onze medewerkers of het inschrijfformulier op de website te gebruiken.

Nee, de boeken zitten bij de prijs en opleiding inbegrepen.

Nee, de examenkosten zitten bij de prijs en opleiding inbegrepen.

Nee, dit is niet mogelijk.

Spijkenisse en IJsselstein. Je schrijft je in voor een opleiding op een naar eigen gekozen locatie. Op deze locatie volg je de gehele opleiding. Uitzonderingen daargelaten bij onverhoopte omstandigheden.

Ja.

Op de eerste lesdag.

Voor de start van de opleiding.

Het is afhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen of de opleiding doorgaat. Hier wordt 3 á 4 weken voor de start van de opleiding een beslissing over genomen.

Ja, dit kun je via ons telefoonnummer doen, 0181-507573 of via e-mail; secretariaat@safelygroup.com.

Iedere cursist krijgt toegang tot een online leerplatform waar alle informatie te vinden is.

Annulering van een overeenkomst met betrekking tot een Open Cursus of een In Company Cursus door de Opdrachtgever dient schriftelijk plaats te vinden. Bij annulering tot vier (4) weken voor de eerste cursusdag zal 25% van het verschuldigde cursusbedrag als annuleringskosten in rekening worden gebracht. Bij annulering vanaf vier (4) weken tot twee (2) weken voor de eerste cursusdag zal 50% van het verschuldigde cursusbedrag als annuleringskosten in rekening worden gebracht. Bij annulering binnen twee (2) weken voor de eerste cursusdag is het volledige cursusgeld verschuldigd. Opdrachtgever heeft in dat geval geen recht op restitutie van het reeds betaalde en dient bovendien het nog onbetaalde deel van het cursusbedrag per omgaande voldoen. Indien de Cursist na aanvang van de Cursus de deelname daaraan beëindigt of anderszins niet aan de Cursus deelneemt, heeft Opdrachtgever geen recht op enige terugbetaling. Zie voor verdere informatie de Algemene Voorwaarden.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.