Middelbaar veiligheidskundige: een belangrijke schakel tussen de werkvloer en het management
Als middelbaar veiligheidskundige ben je de belangrijkste schakel tussen medewerkers en organisatie op het gebied van veiligheid. Het waarborgen van hun veiligheid binnen de organisatie is je meest essentiële doel. Je bent verantwoordelijk voor het opsporen van risico’s, het opstellen van veiligheidsvoorschriften en je moet ervoor zorgen dat regels goed nageleefd worden. Ben jij de expert die deze werkzaamheden ademt? Dan is de opleiding tot middelbaar veiligheidskundige zeker de beste keuze voor jou!
Wat is MVK?
MVK staat voor “Middelbare Veiligheidskunde”. De opleiding beschrijft de weg naar het zorgvuldig aanpakken van risico’s, het zorgdragen voor eenieders gezondheid en het streven naar optimale veiligheid. Dit alles voor een specifieke doelgroep, namelijk personeel, klanten en bezoekers binnen een organisatie. Als middelbaar veiligheidskundige ben je de spil in het web van de organisatie als het aankomt op het waarborgen van de algehele veiligheid.
Waarom is MVK belangrijk?
Middelbare veiligheidskunde is essentieel voor de algehele veiligheid binnen een organisatie. Een deskundige op dit gebied kent de wettelijke veiligheidseisen en kan adequaat handelen op basis van deze wet- en regelgeving. De toegevoegde waarde van een middelbare veiligheidskundige is dan ook evident: door zijn/haar werk kan het personeel zonder problemen veilig hun werk doen en voelen klanten zich veilig in diezelfde omgeving.
Hoe word je MVK’er?
De opleiding voor middelbare veiligheidskunde is dé aangewezen plek voor mensen die gevoel hebben voor veiligheid en een scherp oog hebben voor het inventariseren- en wegnemen van risico’s. Tijdens de opleiding wordt geleerd om kennis- en vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Ervaring in de praktijk behoort hier ook toe.
MVK’er word je dus door veel (theoretische) kennis op te doen, je goed in te lezen in de bijbehorende wet- en regelgeving en veel praktijkervaring op te doen. Als middelbaar veiligheidskundige moet je daarbij continu op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied en zal je steeds nieuwe cursussen oppakken om deze kennis verder bij te schaven.
Hoelang duurt je studie?
Volg je bij ons de opleiding tot MVK’er dan kan je ongeveer uitgaan van de volgende studieduur:
- 16 lesdagen (128 uur)
- Voorbereiding van lesdagen (30 tot 60 uur)
- Schriftelijk examen inclusief voorbereiding (circa 20 uur)
- Scriptie met:
- Onderzoek en rapportage (circa 150 tot 250 uur)
- Presentatie en verdediging inclusief voorbereiding (circa 20 uur)
De totale studieduur bedraagt hiermee circa 495 tot 500 uur. De exacte studiebelasting hangt uiteraard af van je inzet en de kennis en/of ervaring die je meebrengt.
Wat kost een opleiding in MVK?
Kies je voor een opleiding in middelbare veiligheidskunde, dan ben je verzekerd van een volledig lespakket die we digitaal beschikbaar stellen. Zo kan je altijd en overal zonder problemen aan de slag met je studie. Ook nemen wij de kosten voor lesboeken en examen- en arrangementskosten voor onze rekening. De totale opleidingskosten vallen hierdoor slechts op €6.900 exclusief BTW.
Waarom kies je voor Safely?
- Mensgericht
- Persoonlijke aandacht
- Praktijkgericht
- Deskundigen met passie
- Intensieve begeleiding
- Kleine cursusgroepen (grote betrokkenheid)
- Centraal gelegen in Nederland
- Open inschrijvingen en maatwerk
- Hobéon gecertificeerd
Bekijk hier het opleidingsaanbod van Safely.
Naast de opleiding tot MVK’er, bieden we ook opleidingen tot basis veiligheidskundige, hoger veiligheidskundige en preventiemedewerker. Bekijk ons opleidingsaanbod om te zien hoe deze opleidingen zijn opgebouwd.
Wat doe je als MVK’er?
Als MVK’er neem je alle verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid en gezondheid van medewerkers en bezoekers binnen de organisatie. Je inventariseert risico’s, maakt een veiligheidsplan en houdt toezicht op het naleven van alle voorschriften. Lees hier meer over wat een MVK’er doet.
Leer meer over onze opleiding
Binnen de middelbare veiligheidskunde draait het allemaal om veiligheid, gezondheid en preventie. De opleiding tot middelbaar veiligheidskundige brengt dit uitstekend in vorm. Lees hier alles over onze opleiding.