Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA)

Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA)

Herken jij de risico’s van uitval door psychosociale arbeidsbelasting (PSA)? En heb je hiervoor al een doeltreffend beleid opgesteld? Het is belangrijk om je als bedrijf te richten op het verminderen- en voorkomen van uitval door PSA. Wij helpen jou om je bedrijf naar een hoger awareness-level te brengen op dit gebied. We zorgen er met onze interessante workshops voor dat jij een geweldig PSA-beleid kan opstellen. Zo ben jij verzekerd van een gezonde- en veilige werkomgeving voor elke werknemer.

Wat is psychosociale arbeidsbelasting?

Iedereen is tegenwoordig wel bekend met de termen burn-out, hoge werkdruk, agressie, geweld, intimidatie en pesten. En dit zijn belangrijke onderdelen van een beleidsplan voor psychosociale arbeidsbelasting. PSA gaat over in welke mate de door werknemers uitgevoerde arbeid wordt belast door externe factoren, namelijk door psychologische- en sociale factoren. Vaak spelen andere werknemers of werkgevers hierbij een rol, maar het kan ook zijn dat externe personen, zoals klanten of opdrachtgevers hierbij een storende factor zijn.

Psychosociale arbeidsbelasting zorgt voor een afname van het werkgeluk van werknemers in je organisatie, wat vervolgens zorgt voor een hoger verzuimpercentage. Daarbij was PSA in 2019 de nummer 1 beroepsziekte in Nederland, waar 57% van de ziekmeldingen te wijten viel aan uitval door psychosociale arbeidsbelasting. Een percentage dat sindsdien enkel is gestegen. Des te meer noodzaak om hier dus extra goed naar om te kijken binnen je organisatie.

Wat valt er onder psychosociale arbeidsbelasting?

De Arbowet heeft psychosociale arbeidsbelasting opgenomen en elk bedrijf is verplicht om een actief beleid op te stellen waarin vermeld staat hoe je PSA optimaal tegengaat. De inspectie SZW controleert hier actief op. Mede hierom is het belangrijk je te houden aan deze regels en een goed beleidsplan op te stellen tegen PSA. Elke zieke werknemer is er één te veel, onthoud dat goed.

Wat staat er in het beleid voor psychosociale arbeidsbelasting?

Veel mensen werken een 40-urige werkweek en dat betekent dat je vrijwel meer tijd besteed op je werk dan thuis. Hoe je met collega’s, klanten, opdrachtgevers en derden omgaat en hoe zij met jou omgaan kan erg veel invloed hebben op hoe iemand zich voelt. De mate van omgaan met elkaar staat beschreven in een PSA-beleid, om verzuim te voorkomen door agressie, pesten, discriminatie of bijvoorbeeld seksuele intimidatie.

In een beleid voor psychosociale arbeidsbelasting staan onder meer de volgende zaken opgenomen:

  • Een risicoanalyse
  • Preventiemaatregelen
  • Meldingsprocedures
  • Interventiemomenten
  • Vertrouwenspersoon (of personen)
  • Mate van ondersteuning en frequentie hiervan
  • Mate van bewustwording creëren
  • Klachtenprocedure
  • Workshops, opleidingen en trainingen

Welke psychosociale risico’s bestaan er?

We hebben al een aantal psychosociale risico’s benoemd die kunnen zorgen voor (zware) psychosociale arbeidsbelasting. Er zijn echter nog veel meer risico’s die op de loer kunnen liggen, waarvan je misschien niet direct denkt dat het een risico kán zijn. Denk aan de volgende risico’s:

  • Te hoge werkdruk (met stress of een burn-out als gevolg)
  • Werkonzekerheid (onzekerheid over baanbehoud)
  • Rolconflicten (verwarring over verantwoordelijkheden)
  • Pestgedrag (groot veroorzaker van langdurig verzuim)
  • Sociale isolatie (een gebrek aan steun is vaak de oorzaak)
  • Gebrek aan erkenning (werknemers worden niet gewaardeerd voor het werk dat ze leveren)
  • Te vaak of te veel ongestructureerde organisatieveranderingen (leidt tot onduidelijkheid en stress)
  • Gebrek aan evenwicht tussen werk en privé (door bijvoorbeeld veel overwerken of onduidelijkheid in de organisatie)
  • Discriminatie
  • Geweld en agressie (mag natuurlijk nooit getolereerd worden)

Daarom investeer je in een workshop voor psychosociale arbeidsbelasting

De gevolgen van psychosociale arbeidsbelasting kunnen dus erg groot zijn. Daarom moet ook jij (liever vandaag dan morgen) investeren in een keurig beleid voor psychosociale arbeidsbelasting. Een PSA-workshop biedt bij uitstek de ultieme mogelijkheid om alles te weten te komen over het perfecte PSA-beleid.

Dit zijn de voordelen van een workshop over psychosociale arbeidsbelasting:

  • Creëren van bewustzijn over PSA
  • Krijgen van inzicht over hoe je PSA tegen kan gaan
  • Tips en tools ontdekken om direct verandering te implementeren in je organisatie
  • Ontdekken hoe je verzuim snel kunt verlagen met een goed PSA-beleid
  • Werknemers enthousiasmeren en activeren om het beleid voor psychosociale arbeidsbelasting prioriteit te geven
  • Altijd een workshop naar wens en op maat
  • Laagdrempelige workshops: no nonsense, interactief toegankelijk én gezellig
  • Variabele duur van een workshop

Schrijf je nu in voor de workshop PSA!

Onze psychosociale arbeidsbelasting-deskundige maakt bedrijven bewust over het fenomeen en vertelt alles over hoe je een beleid moet opstellen. Hierdoor krijg je goed inzicht in wat PSA specifiek voor je bedrijf en werknemers betekent. Je krijgt eindelijk grip op die zo belangrijke situatie. Met onze jaren ervaring en brede achtergrond in coaching, brengen we het bewustzijnsniveau van je hele organisatie naar een hoger level.

Ook een workshop over psychosociale arbeidsbelasting volgen? Vraag naar de mogelijkheden!

Ik wil een workshop bijwonen

Psychosociale arbeidsbelasting verwijst naar de psychologische en sociale aspecten van het werk die van invloed zijn op de mentale emotionele gezondheid van werknemers. Psychosociale arbeidsbelasting kan verschillende stressoren en factoren omvatten, zoals:

  1. Werkgerelateerde stress

Dit kan ontstaan door hoge werkdruk, strakke deadlines, overmatige verantwoordelijkheden en andere eisen die tot stress leiden.

  1. Interpersoonlijke conflicten

Problemen met collega’s, leidinggevenden of pesten op de werkplek kunnen psychosociale stress veroorzaken.

  1. Organisatiecultuur

Een giftige of ongezonde werkomgeving, inclusief een gebrek aan steun of erkenning van de organisatie, kan de psychologische arbeidsbelasting verhogen.

  1. Werk-privebalans

Het niet kunnen combineren van werk en persoonlijk leven kan leiden tot psychologische stress.

  1. Onzekerheid en baanzekerheid

De angst voor baanverlies of onzekerheid over de toekomst van de werkplek kan stress veroorzaken.

  1. Gebrek aan controle

Onduidelijk verwachtingen met betrekking tot de functie en conflicterende verantwoordelijkheden kunnen stress veroorzaken.

  1. Geweld en intimidatie

Fysiek of psychologische arbeidsbelasting op de werkplek zijn ernstige vormen van psychologische arbeidsbelasting.

PSA-klachten kunnen bovendien ook andere oorzaken hebben, zoals persoonlijke problemen buiten het werk. Dit hangt af per specifieke situatie van de persoon.

Het aanpakken van Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is voor organisaties belangrijk om verschillende redenen. Allereerst kan het de gezondheid en het welzijn van werknemers verbeteren. Werknemers die zich gesteund voelen en een positieve werkomgeving ervaren, zijn over het algemeen productiever, gemotiveerder en minder vatbaar voor stress gerelateerde gezondheidsproblemen.

Daarnaast kan het aanpakken van PSA de werksfeer en teamdynamiek verbeteren, wat de samenwerking en het algemene werkklimaat ten goede komt.

Ten slotte kunnen organisaties die actief PSA-problemen aanpakken , voldoen aan wettelijke verplichtingen en normen met betrekking tot de gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Dit kan juridische problemen voorkomen en het imago van de organisatie positief beinvloeden.

Kortom, het aanpakken van PSA is niet alleen goed voor de werknemers, maar het kan ook aanzienlijke voordelen opleveren voor de organisatie als geheel.

Waarom deze dienst?

Wij helpen u en uw organisatie graag verder op het gebied van organisatorische en HSE-aspecten gerelateerd aan veiligheid, gezondheid, kwaliteit en milieu. Neem hiervoor contact met ons op.

Zet nu de eerste stap naar een veiligere toekomst – Vraag de brochure aan en ontdek hoe wij jou naar een hoger niveau tillen!

Waarom Safely?

Maatwerkoplossing

Deskundigheid

Resultaatgerichte aanpak

Vragen en advies

We staan klaar om je te helpen.

Direct aanvragen

Wat cursisten en klanten zeggen

Veelgestelde vragen

Een incidentonderzoek is cruciaal omdat het helpt bij het identificeren van de onderliggende oorzaken van een incident, waardoor herhaling kan worden voorkomen en de veiligheidscultuur van uw organisatie kan worden verbeterd.

Bij Safely Consultancy maken we gebruik van geavanceerde methoden zoals tripod, 5xwhy, visgraatmodellen en soat om diepgaande incidentanalyses uit te voeren en de basisoorzaken te achterhalen.

Onze rapporten bevatten gedetailleerde conclusies en bevindingen over de omstandigheden van het incident, gericht op leren en verbetering. We richten ons op het identificeren van verbetermaatregelen, niet op het toewijzen van schuld.

Na het evalueren van het rapport stellen we effectieve verbetermaatregelen voor om veiligheidsrisico’s te beheersen en herhaling te voorkomen. Ons doel is om uw organisatie te ondersteunen bij het verbeteren van de veiligheidscultuur en het voorkomen van toekomstige incidenten.

Neem gerust contact met ons op via telefoon, e-mail of het contactformulier op onze website. Ons deskundige team staat klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van de nodige ondersteuning.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.