Preventie-medewerker (PM)

Preventiemedewerker

Ben jij iemand die er in het dagelijks leven graag voor zorgt dat de veiligheid van anderen voorop gesteld wordt? En speel jij hierbij graag een coördinerende- en informerende rol? Dan is de functie van preventiemedewerker waarschijnlijk iets wat helemaal in jouw straatje past. Wij leiden mensen op tot volwaardige preventie-experts en die rol komt ten goede binnen élke organisatie.

Wat is een preventiemedewerker?

Veiligheid bewaken en risico’s vermijden: dát zijn twee kerntaken van een preventiemedewerker. De benaming zegt het al ‘preventie’. Want voorkomen is beter dan genezen. De preventiemedewerker is namelijk de aangewezen persoon om organisaties te helpen op het gebied van veiligheid, gezondheid en duurzame inzetbaarheid. Het inzichtelijk maken van risico’s en het adviseren van de directie en het personeel zijn belangrijke taken van een preventiemedewerker.

Welke competenties heeft een preventiemedewerker?

Iedere organisatie heeft een arbobeleid en de preventiemedewerker zorgt ervoor dat deze strikt nageleefd wordt. Dit is een belangrijke taak en daar behoren dan ook essentiële competenties bij. Competenties die je deels van nature moet bezitten, maar ook zeker deels kunt aanleren door onze opleiding te volgen.

Denk aan een grote mate van zelfstandigheid, zelfredzaamheid, resultaatgerichtheid en omgevingsbewustheid. Daarnaast ben je als preventiemedewerker goed in plannen en organiseren en is het belangrijk dat je een oog hebt voor kwaliteit en goed kan communiceren.

Waarom is een preventiemedewerker belangrijk voor een organisatie?

Een preventiemedewerker is de spil in het web wat betreft veiligheid. Belangrijk dus voor elke organisatie om een preventiemedewerker aan te nemen die zich buigt over de algehele veiligheid binnen het bedrijf. Het is dé aangewezen persoon om veiligheid, welzijn en gezondheid te bewaken. Daarnaast is het deskundig anticiperen op risico’s een belangrijke taak van de preventiemedewerker.

Zo zorgt een organisatie ervoor dat medewerkers zonder problemen en volgens de Arbowetgeving hun werk kunnen doen. Daarnaast is een preventiemedewerker het best op de hoogte van juridisch juiste beslissingen en kent deze de algemene wet- en regelgeving omtrent veiligheid op de duim. Door het aannemen van een preventiemedewerker kan een organisatie ook weldegelijk op de kosten besparen. Ongevallen en gezondheidsproblemen kunnen hierdoor namelijk veel beter voorkomen worden.

Hoe word je preventiemedewerker?

De eerste stap naar het werk als preventiemedewerker is het volgen van een gepaste opleiding die je volledig opleidt in alle facetten omtrent veiligheid. Gelukkig volg je deze tijdens allerlei leuke, leerzame en interessante modules bij Safely. Alles omtrent arbeidsveiligheid, gezondheid en hygiëne komt aan bod. Daarnaast leer je veel over risicomanagement en brengen we alles overzichtelijk in de praktijk.

Nadat je je diploma hebt behaald is het wel belangrijk om als preventiemedewerker goed op de hoogte te blijven van de wet- en regelgeving én trends in veiligheid. Hiervoor is het belangrijk dat je regelmatig cursussen blijft bijwonen en je kennis goed op peil houdt. De veiligheid van anderen ligt immers voor een groot deel in jouw handen.

Welke taken behoren tot het takenpakket?

  • Risicoanalyse + het bieden van gepaste oplossingen
  • Ontwikkelen van een veiligheidsbeleid
  • Het informeren over geldende veiligheidsregels
  • Het implementeren van een veiligheidsbeleid
  • Incidentenonderzoek
  • Uitvoeren van rapportages en toelichting geven hierop
  • Samenwerken met aansluitende specialisten, waaronder een arbodienst of de ondernemingsraad
  • Het naleven van wetten en regels en deze overdragen aan het personeel

Is een preventiemedewerker verplicht?

In Nederland is het verplicht om een preventiemedewerker aan te stellen die zich buigt over het veiligheidsbeleid. Het is dus een zeer aantrekkelijke studie om te volgen wanneer je graag bezig bent met het inperken van risico’s en het waarborgen van veiligheid. Het niet voldoen aan deze verplichting kan voor een organisatie leiden tot hoge boetes en andere consequenties.

Bekijk hier de opleidingen voor preventiemedewerker

Ben je benieuwd welke opleiding perfect is voor jou? Wij bieden diverse opleidingen tot preventiemedewerker aan door Nederland. Bekijk hier ons opleidingsaanbod.

Wat doet een preventiemedewerker?

Een preventiemedewerker is eigenlijk onmisbaar in iedere branche. Misschien ben jij wel diegene die dit werk ademt en veiligheid deskundig kan waarborgen binnen een mooie organisatie? Bekijk hier wat een preventiemedewerker allemaal doet.

Lees hier meer over de opleiding tot preventiemedewerker!

Heb jij altijd al de spil in het web willen zijn op het gebied van veiligheid en welzijn binnen een organisatie? Dan is de opleiding tot preventiemedewerker zeker iets voor jou. Zie hier hoe onze interessante opleidingsmodules zijn opgebouwd.

Deze opleiding bij Safely
  • Aandacht voor persoonlijke begeleiding
  • Binnen no time klaar met je studie
  • Maatwerk opdrachten voor iedere student
  • Intensieve begeleiding van ervaren docenten
  • Betrokken docenten met een passie voor veiligheid
  • Lessen gericht op de praktijk
  • Eenvoudig bereikbare leslocaties

Hoe is de studie opgebouwd?
Bij Safely bieden we de opleiding preventiemedewerker aan, zodat organisaties de mogelijkheid hebben om veiligheid weer op één te zetten. En jij gaat die kans vervullen. We hebben de studie ontworpen als korte cursus van 2 lesdagen, waarbij alle facetten van veiligheid, hygiëne en risico-inventarisatie aan bod komen. De gezondheid van een organisatie en haar medewerkers ligt na het succesvol afronden van de preventiemedewerker opleiding (mede) in jouw handen.

Een interessante studie voor mensen met oog voor veiligheid en preventie
Je gaat bij ons een interessante studietijd tegemoet, daar je in korte tijd alles leert over wat het betekent om de rol van preventiemedewerker te vervullen en hoe je jezelf kan opstellen ten opzichte van een organisatie. Wat zijn je belangrijkste taken? Hoe richt je deze taken in? Met wie werk je samen? Hoe betrek je het management/de directie? Alle antwoorden op deze vragen ga je tijdens deze interessante studie vinden.

Ben ik geschikt voor de opleiding preventiemedewerker?
Bij ons gaat het er niet om wat je al kan, maar wat je in je hebt. Zie jij jezelf als een preventiespecialist in het dagelijks leven? Draag jij graag de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van anderen en ben jij in staat om van risico’s kansen te maken en adequate oplossingen te bieden? Dan zien wij jou zeker als een potentiële preventiemedewerker. Het volgen van de preventiemedewerker cursus raden we dan ook ten zeerste aan.

Niet iedereen wil de verantwoordelijkheid dragen voor veiligheid en het wegnemen van gevaren. Ze vinden het eng of zien hobbels op de weg voor het dragen van een grote verantwoordelijkheid. Tóch zijn wij ervan overtuigd dat iedereen dit in zich heeft. Twijfel je nog of weet je niet zeker of deze functie bij je past? Laat je dan gerust goed informeren door onze ervaren specialisten, dan weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Hoe ziet je studielast eruit?
Kies je voor de opleiding preventiemedewerker? Dan zit je helemaal goed als je op zoek bent naar een korte (maar krachtige) opleiding. Zoals gezegd bestaat de cursus uit 2 lesdagen. In totaal ben je 14 uur kwijt aan de interessante lessen die gegeven worden door ervaren docenten met een directe link met het beroep als preventiemedewerker. Vanuit deze lessen volgen nog enkele opdrachten, waar je ongeveer 4 uur aan zelfstudie voor mag rekenen.

De lesdagen zijn van 8:30 tot 16:00 uur en worden verdeeld over twee weken. Hierbij houden we uiteraard rekening met reguliere schoolvakanties. Dit is echter wel afhankelijk van de exacte regio waar je de preventiemedewerker opleiding gaat volgen.

Wat is de investering voor de opleiding preventiemedewerker?
Je volgt de preventiemedewerker cursus bij ons voor een aantrekkelijke investering. Namelijk voor slechts € 799,- exclusief btw. Deze kosten zijn inclusief een verrukkelijke lunch die wij je aanbieden. De kosten voor het boek zijn niet inbegrepen, maar deze kan je eenvoudig bij ons bestellen.

Heb je de cursus succesvol afgerond? Dan ontvang je uiteraard een Certificaat van deelname.

De opleiding in het kort
Studieduur: 2 lesdagen
Taal: Nederlands
Frequentie: 2 keer
Uren: 14 uur
Investering: € 799,00 ex. BTW
Locatie Spijkenisse
08 april 2024 (maandag)
Spijkenisse
24 juni 2024 (maandag)
Spijkenisse
16 september 2024 (maandag)
Spijkenisse
Locatie IJsselstein
13 mei 2024 (maandag)
IJsselstein

Informatieavonden

Spijkenisse (Pascalweg 1)
Iedere 1e dinsdagavond v/d maand

IJsselstein (Lorentzlaan 5)
Iedere 3e donderdagavond v/d maand

De voorlichting start om 19.00 uur.

Zet nu de eerste stap naar een veiligere toekomst – Vraag de brochure aan en ontdek hoe wij jou naar een hoger niveau tillen!

Waarom Safely?

Kleine cursusgroepen

Persoonlijke aandacht

Zeer praktijkgericht

Deskundigen met passie

Open inschrijvingen & maatwerk

Centraal gelegen

Vragen en advies

We staan klaar om je te helpen.

Wat cursisten en klanten zeggen

Veelgestelde vragen

Dit is mogelijk. We hanteren maximaal 4 termijnbetalingen.

Dit kan tot uiterlijk 1 dag van tevoren.

3 á 4 weken van tevoren wordt er een Go/No Go gegeven.

Door een inschrijfformulier toe te sturen die je hebt ontvangen via een van onze medewerkers of het inschrijfformulier op de website te gebruiken.

Nee, de boeken zitten bij de prijs en opleiding inbegrepen.

Nee, de examenkosten zitten bij de prijs en opleiding inbegrepen.

Nee, dit is niet mogelijk.

Spijkenisse en IJsselstein. Je schrijft je in voor een opleiding op een naar eigen gekozen locatie. Op deze locatie volg je de gehele opleiding. Uitzonderingen daargelaten bij onverhoopte omstandigheden.

Ja.

Op de eerste lesdag.

Voor de start van de opleiding.

Het is afhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen of de opleiding doorgaat. Hier wordt 3 á 4 weken voor de start van de opleiding een beslissing over genomen.

Ja, dit kun je via ons telefoonnummer doen, 0181-507573 of via e-mail; secretariaat@safelygroup.com.

Iedere cursist krijgt toegang tot een online leerplatform waar alle informatie te vinden is.

Annulering van een overeenkomst met betrekking tot een Open Cursus of een In Company Cursus door de Opdrachtgever dient schriftelijk plaats te vinden. Bij annulering tot vier (4) weken voor de eerste cursusdag zal 25% van het verschuldigde cursusbedrag als annuleringskosten in rekening worden gebracht. Bij annulering vanaf vier (4) weken tot twee (2) weken voor de eerste cursusdag zal 50% van het verschuldigde cursusbedrag als annuleringskosten in rekening worden gebracht. Bij annulering binnen twee (2) weken voor de eerste cursusdag is het volledige cursusgeld verschuldigd. Opdrachtgever heeft in dat geval geen recht op restitutie van het reeds betaalde en dient bovendien het nog onbetaalde deel van het cursusbedrag per omgaande voldoen. Indien de Cursist na aanvang van de Cursus de deelname daaraan beëindigt of anderszins niet aan de Cursus deelneemt, heeft Opdrachtgever geen recht op enige terugbetaling. Zie voor verdere informatie de Algemene Voorwaarden.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.