Preventiemedewerker
Ben jij iemand die er in het dagelijks leven graag voor zorgt dat de veiligheid van anderen voorop gesteld wordt? En speel jij hierbij graag een coördinerende- en informerende rol? Dan is de functie van preventiemedewerker waarschijnlijk iets wat helemaal in jouw straatje past. Wij leiden mensen op tot volwaardige preventie-experts en die rol komt ten goede binnen élke organisatie.
Wat is een preventiemedewerker?
Veiligheid bewaken en risico’s vermijden: dát zijn twee kerntaken van een preventiemedewerker. De benaming zegt het al ‘preventie’. Want voorkomen is beter dan genezen. De preventiemedewerker is namelijk de aangewezen persoon om organisaties te helpen op het gebied van veiligheid, gezondheid en duurzame inzetbaarheid. Het inzichtelijk maken van risico’s en het adviseren van de directie en het personeel zijn belangrijke taken van een preventiemedewerker.
Welke competenties heeft een preventiemedewerker?
Iedere organisatie heeft een arbobeleid en de preventiemedewerker zorgt ervoor dat deze strikt nageleefd wordt. Dit is een belangrijke taak en daar behoren dan ook essentiële competenties bij. Competenties die je deels van nature moet bezitten, maar ook zeker deels kunt aanleren door onze opleiding te volgen.
Denk aan een grote mate van zelfstandigheid, zelfredzaamheid, resultaatgerichtheid en omgevingsbewustheid. Daarnaast ben je als preventiemedewerker goed in plannen en organiseren en is het belangrijk dat je een oog hebt voor kwaliteit en goed kan communiceren.
Waarom is een preventiemedewerker belangrijk voor een organisatie?
Een preventiemedewerker is de spil in het web wat betreft veiligheid. Belangrijk dus voor elke organisatie om een preventiemedewerker aan te nemen die zich buigt over de algehele veiligheid binnen het bedrijf. Het is dé aangewezen persoon om veiligheid, welzijn en gezondheid te bewaken. Daarnaast is het deskundig anticiperen op risico’s een belangrijke taak van de preventiemedewerker.
Zo zorgt een organisatie ervoor dat medewerkers zonder problemen en volgens de Arbowetgeving hun werk kunnen doen. Daarnaast is een preventiemedewerker het best op de hoogte van juridisch juiste beslissingen en kent deze de algemene wet- en regelgeving omtrent veiligheid op de duim. Door het aannemen van een preventiemedewerker kan een organisatie ook weldegelijk op de kosten besparen. Ongevallen en gezondheidsproblemen kunnen hierdoor namelijk veel beter voorkomen worden.
Hoe word je preventiemedewerker?
De eerste stap naar het werk als preventiemedewerker is het volgen van een gepaste opleiding die je volledig opleidt in alle facetten omtrent veiligheid. Gelukkig volg je deze tijdens allerlei leuke, leerzame en interessante modules bij Safely. Alles omtrent arbeidsveiligheid, gezondheid en hygiëne komt aan bod. Daarnaast leer je veel over risicomanagement en brengen we alles overzichtelijk in de praktijk.
Nadat je je diploma hebt behaald is het wel belangrijk om als preventiemedewerker goed op de hoogte te blijven van de wet- en regelgeving én trends in veiligheid. Hiervoor is het belangrijk dat je regelmatig cursussen blijft bijwonen en je kennis goed op peil houdt. De veiligheid van anderen ligt immers voor een groot deel in jouw handen.
Welke taken behoren tot het takenpakket?
- Risicoanalyse + het bieden van gepaste oplossingen
- Ontwikkelen van een veiligheidsbeleid
- Het informeren over geldende veiligheidsregels
- Het implementeren van een veiligheidsbeleid
- Incidentenonderzoek
- Uitvoeren van rapportages en toelichting geven hierop
- Samenwerken met aansluitende specialisten, waaronder een arbodienst of de ondernemingsraad
- Het naleven van wetten en regels en deze overdragen aan het personeel
Is een preventiemedewerker verplicht?
In Nederland is het verplicht om een preventiemedewerker aan te stellen die zich buigt over het veiligheidsbeleid. Het is dus een zeer aantrekkelijke studie om te volgen wanneer je graag bezig bent met het inperken van risico’s en het waarborgen van veiligheid. Het niet voldoen aan deze verplichting kan voor een organisatie leiden tot hoge boetes en andere consequenties.
Bekijk hier de opleidingen voor preventiemedewerker
Ben je benieuwd welke opleiding perfect is voor jou? Wij bieden diverse opleidingen tot preventiemedewerker aan door Nederland. Bekijk hier ons opleidingsaanbod.
Wat doet een preventiemedewerker?
Een preventiemedewerker is eigenlijk onmisbaar in iedere branche. Misschien ben jij wel diegene die dit werk ademt en veiligheid deskundig kan waarborgen binnen een mooie organisatie? Bekijk hier wat een preventiemedewerker allemaal doet.
Lees hier meer over de opleiding tot preventiemedewerker!
Heb jij altijd al de spil in het web willen zijn op het gebied van veiligheid en welzijn binnen een organisatie? Dan is de opleiding tot preventiemedewerker zeker iets voor jou. Zie hier hoe onze interessante opleidingsmodules zijn opgebouwd.