Wat is een preventiemedewerker?
Een preventiemedewerker is binnen iedere organisatie onmisbaar. Is preventie je drijfveer, dan ben je de spil in het web wat betreft veiligheid, gezondheid en welzijn. En zo’n belangrijke spil kan iedere organisatie zonder twijfel gebruiken. Het inventariseren van risico’s is voor elke organisatie essentieel, maar een doeltreffende aanpak om veiligheid blijvend te waarborgen is even cruciaal. Heb jij het in je om deze taak op je te nemen binnen een organisatie? Wij denken van wel. Lees snel verder en ontdek wat een preventiemedewerker zoal doet!
Wat is de betekenis van ‘preventie’-medewerker?
De betekenis van het ‘zijn’ van de belangrijkste schakel in veiligheid en gezondheid ontdekken? Wij vertellen je graag meer. Een preventiemedewerker zijn, betekent dat je een belangrijke missie hebt om je waakzaam op te stellen, risico’s op te sporen en deze te identificeren. Je missie is om die risico’s om te buigen naar kansen. En vanuit deze missie volgt een visie voor de lange termijn, namelijk: het beperken van risico’s en het aandragen van slimme oplossingen die perfect aansluiten op de organisatie. Dát is wat het betekent om preventiemedewerker te zijn.
Wat doet een preventiemedewerker?
Een preventiemedewerker speelt dus een belangrijke rol in het bewaken van de veiligheid, gezondheid en het welzijn op de werkvloer. Deze verantwoordelijkheid draag je voor al het personeel, dus zowel voor de medewerkers als voor de directie. Het is de bedoeling dat je er als preventiemedewerker voor zorgt dat medewerkers bewust worden van hun eigen veiligheid en die van hun collega’s. En komen er regelmatig klanten of gasten over de vloer? Dan draag je ook hiervoor je verantwoordelijkheid.
Je fungeert dus eigenlijk als brug tussen de directie en haar medewerkers. Alle belangrijke informatie omtrent veiligheid en gezondheid maak jij je eigen en speel je vervolgens zorgvuldig door naar de juiste personen. Je verzamelt- en deelt informatie over veiligheid, maar bent ook een vertrouwde bron van advies. Je impact als preventiemedewerker strekt zich dus door alle lagen van een organisatie.
Waar bestaat het takenpakket uit?
Je kan dus wel zeggen dat de taken van een preventiemedewerker zo goed als volledig uit verantwoordelijkheden bestaan die bijdragen aan een veiligere- en gezondere werkomgeving. Wij sommen de belangrijkste taken voor je op:
- Risico-inventarisatie en -evaluatie: het analyseren, identificeren en evalueren van potentiële risico’s binnen de werkomgeving met als gevolg het maken van een plan van aanpak voor risicopreventie.
- Veiligheidsinspectie: het inspecteren en analyseren van de omgeving, waaronder het controleren van apparatuur en het doen van een algehele controle op de naleving van veiligheidsregels.
- Preventiebeleid opmaken: het ontwikkelen, implementeren en updaten van een veiligheidsbeleid om de gezondheid van medewerkers te waarborgen.
- Training geven: door trainingen en workshops te organiseren kan je het personeel goed inlichten over de veiligheid en train je ze hoe met bepaalde apparatuur of situaties om te gaan.
- Vertrouwenspersoon: als preventiemedewerker geef je niet alleen ongevraagd advies; ook wanneer medewerkers er behoefte aan hebben fungeer je als luisterend oor en vertrouwenspersoon.
- Rapporteren: als preventiemedewerker houd je tevens een rapport bij van het verloop en houd je trends in de gaten. Vanuit rapportages kan je het veiligheidsbeleid weer updaten.
- Samenwerken met specialisten: als preventiemedewerker ben je ook een belangrijke schakel tussen andere specialisten (zoals een arbodienst) en medewerkers. Je overlegt daarnaast ook intern met verschillende afdelingen en maakt samen concrete plannen.
- Kennis van de wet: jij weet als preventiemedewerker als geen ander hoe de wetten rondom veiligheid en gezondheid in elkaar steken en zorgt ervoor dat deze regels binnen de organisatie nageleefd worden.
Hoe wordt de rol van een preventiemedewerker vormgegeven?
Een preventiemedewerker vervult dus een centrale positie binnen een organisatie. Je bent niet alleen een aanspreekpunt op het gebied van veiligheid, je hebt ook de belangrijkste rol als het aankomt op het coachen en inlichten van mensen op de werkvloer. Zeker in sectoren waar complexe machines, geavanceerde apparatuur en potentieel risicovolle situaties aanwezig (kunnen) zijn. Jouw rol omschrijft het schild van een organisatie. Je bevordert een open communicatie en stelt preventieve maatregelen en risicobeheer in als topprioriteiten.
Is het verplicht om een preventiemedewerker aan te stellen?
Verantwoord ondernemerschap is key in dit verhaal, want iedere werkgever is volgens de Arbowet verplicht om een preventiemedewerker aan te stellen binnen zijn organisatie. Een preventiemedewerker moet volgens de Arbowet verplicht aanwezig zijn, ongeacht de grootte of de aard van een organisatie. Dit maakt het voor jou als toekomstig preventiemedewerker een extra aantrekkelijke arbeidsmarkt om je op te begeven.
Wat is het salaris van een preventiemedewerker?
Kiezen voor een opleiding tot preventiemedewerker is geen gekke keuze als je op zoek bent naar een baan die je betaalt naar wat je waard bent. Je essentiële rol binnen een organisatie wordt namelijk direct vertaald naar je salaris. Hoewel het salaris natuurlijk varieert ten aanzien van niveau en ervaring, ligt het gemiddelde salaris van een preventiemedewerker tussen de €2900 en €3200 per maand.
Benieuwd naar ons opleidingsaanbod? Bekijk hier al onze opleidingen
Bij Safely bieden we talloze opleidingen aan op verschillende locaties. Ben je benieuwd of er een mooie opleiding voor jou bij zit op een handige locatie? Bekijk het hier!
Meer informatie over hoe de opleiding in elkaar steekt?
Lijkt een opleiding tot preventiemedewerker je wel wat? Verdiep je dan eens rustig in wat de opleiding jou allemaal te bieden heeft en ontdek. Lees hier meer.