Werken als preventiemedewerker

Wat is een preventiemedewerker?

Een preventiemedewerker is binnen iedere organisatie onmisbaar. Is preventie je drijfveer, dan ben je de spil in het web wat betreft veiligheid, gezondheid en welzijn. En zo’n belangrijke spil kan iedere organisatie zonder twijfel gebruiken. Het inventariseren van risico’s is voor elke organisatie essentieel, maar een doeltreffende aanpak om veiligheid blijvend te waarborgen is even cruciaal. Heb jij het in je om deze taak op je te nemen binnen een organisatie? Wij denken van wel. Lees snel verder en ontdek wat een preventiemedewerker zoal doet!

Wat is de betekenis van ‘preventie’-medewerker?

De betekenis van het ‘zijn’ van de belangrijkste schakel in veiligheid en gezondheid ontdekken? Wij vertellen je graag meer. Een preventiemedewerker zijn, betekent dat je een belangrijke missie hebt om je waakzaam op te stellen, risico’s op te sporen en deze te identificeren. Je missie is om die risico’s om te buigen naar kansen. En vanuit deze missie volgt een visie voor de lange termijn, namelijk: het beperken van risico’s en het aandragen van slimme oplossingen die perfect aansluiten op de organisatie. Dát is wat het betekent om preventiemedewerker te zijn.

Wat doet een preventiemedewerker?

Een preventiemedewerker speelt dus een belangrijke rol in het bewaken van de veiligheid, gezondheid en het welzijn op de werkvloer. Deze verantwoordelijkheid draag je voor al het personeel, dus zowel voor de medewerkers als voor de directie. Het is de bedoeling dat je er als preventiemedewerker voor zorgt dat medewerkers bewust worden van hun eigen veiligheid en die van hun collega’s. En komen er regelmatig klanten of gasten over de vloer? Dan draag je ook hiervoor je verantwoordelijkheid.

Je fungeert dus eigenlijk als brug tussen de directie en haar medewerkers. Alle belangrijke informatie omtrent veiligheid en gezondheid maak jij je eigen en speel je vervolgens zorgvuldig door naar de juiste personen. Je verzamelt- en deelt informatie over veiligheid, maar bent ook een vertrouwde bron van advies. Je impact als preventiemedewerker strekt zich dus door alle lagen van een organisatie.

Waar bestaat het takenpakket uit?

Je kan dus wel zeggen dat de taken van een preventiemedewerker zo goed als volledig uit verantwoordelijkheden bestaan die bijdragen aan een veiligere- en gezondere werkomgeving. Wij sommen de belangrijkste taken voor je op:

 • Risico-inventarisatie en -evaluatie: het analyseren, identificeren en evalueren van potentiële risico’s binnen de werkomgeving met als gevolg het maken van een plan van aanpak voor risicopreventie.

 

 • Veiligheidsinspectie: het inspecteren en analyseren van de omgeving, waaronder het controleren van apparatuur en het doen van een algehele controle op de naleving van veiligheidsregels.

 

 • Preventiebeleid opmaken: het ontwikkelen, implementeren en updaten van een veiligheidsbeleid om de gezondheid van medewerkers te waarborgen.

 

 • Training geven: door trainingen en workshops te organiseren kan je het personeel goed inlichten over de veiligheid en train je ze hoe met bepaalde apparatuur of situaties om te gaan.

 

 • Vertrouwenspersoon: als preventiemedewerker geef je niet alleen ongevraagd advies; ook wanneer medewerkers er behoefte aan hebben fungeer je als luisterend oor en vertrouwenspersoon.

 

 • Rapporteren: als preventiemedewerker houd je tevens een rapport bij van het verloop en houd je trends in de gaten. Vanuit rapportages kan je het veiligheidsbeleid weer updaten.

 

 • Samenwerken met specialisten: als preventiemedewerker ben je ook een belangrijke schakel tussen andere specialisten (zoals een arbodienst) en medewerkers. Je overlegt daarnaast ook intern met verschillende afdelingen en maakt samen concrete plannen.

 

 • Kennis van de wet: jij weet als preventiemedewerker als geen ander hoe de wetten rondom veiligheid en gezondheid in elkaar steken en zorgt ervoor dat deze regels binnen de organisatie nageleefd worden.

Hoe wordt de rol van een preventiemedewerker vormgegeven?

Een preventiemedewerker vervult dus een centrale positie binnen een organisatie. Je bent niet alleen een aanspreekpunt op het gebied van veiligheid, je hebt ook de belangrijkste rol als het aankomt op het coachen en inlichten van mensen op de werkvloer. Zeker in sectoren waar complexe machines, geavanceerde apparatuur en potentieel risicovolle situaties aanwezig (kunnen) zijn. Jouw rol omschrijft het schild van een organisatie. Je bevordert een open communicatie en stelt preventieve maatregelen en risicobeheer in als topprioriteiten.

Is het verplicht om een preventiemedewerker aan te stellen?

Verantwoord ondernemerschap is key in dit verhaal, want iedere werkgever is volgens de Arbowet verplicht om een preventiemedewerker aan te stellen binnen zijn organisatie. Een preventiemedewerker moet volgens de Arbowet verplicht aanwezig zijn, ongeacht de grootte of de aard van een organisatie. Dit maakt het voor jou als toekomstig preventiemedewerker een extra aantrekkelijke arbeidsmarkt om je op te begeven.

Wat is het salaris van een preventiemedewerker?

Kiezen voor een opleiding tot preventiemedewerker is geen gekke keuze als je op zoek bent naar een baan die je betaalt naar wat je waard bent. Je essentiële rol binnen een organisatie wordt namelijk direct vertaald naar je salaris. Hoewel het salaris natuurlijk varieert ten aanzien van niveau en ervaring, ligt het gemiddelde salaris van een preventiemedewerker tussen de €2900 en €3200 per maand.

Benieuwd naar ons opleidingsaanbod? Bekijk hier al onze opleidingen

Bij Safely bieden we talloze opleidingen aan op verschillende locaties. Ben je benieuwd of er een mooie opleiding voor jou bij zit op een handige locatie? Bekijk het hier!

Meer informatie over hoe de opleiding in elkaar steekt?

Lijkt een opleiding tot preventiemedewerker je wel wat? Verdiep je dan eens rustig in wat de opleiding jou allemaal te bieden heeft en ontdek. Lees hier meer.

Deze opleiding bij Safely
 • Aandacht voor persoonlijke begeleiding
 • Binnen no time klaar met je studie
 • Maatwerk opdrachten voor iedere student
 • Intensieve begeleiding van ervaren docenten
 • Betrokken docenten met een passie voor veiligheid
 • Lessen gericht op de praktijk
 • Eenvoudig bereikbare leslocaties

Hoe is de studie opgebouwd?
Bij Safely bieden we de opleiding preventiemedewerker aan, zodat organisaties de mogelijkheid hebben om veiligheid weer op één te zetten. En jij gaat die kans vervullen. We hebben de studie ontworpen als korte cursus van 2 lesdagen, waarbij alle facetten van veiligheid, hygiëne en risico-inventarisatie aan bod komen. De gezondheid van een organisatie en haar medewerkers ligt na het succesvol afronden van de preventiemedewerker opleiding (mede) in jouw handen.

Een interessante studie voor mensen met oog voor veiligheid en preventie
Je gaat bij ons een interessante studietijd tegemoet, daar je in korte tijd alles leert over wat het betekent om de rol van preventiemedewerker te vervullen en hoe je jezelf kan opstellen ten opzichte van een organisatie. Wat zijn je belangrijkste taken? Hoe richt je deze taken in? Met wie werk je samen? Hoe betrek je het management/de directie? Alle antwoorden op deze vragen ga je tijdens deze interessante studie vinden.

Ben ik geschikt voor de opleiding preventiemedewerker?
Bij ons gaat het er niet om wat je al kan, maar wat je in je hebt. Zie jij jezelf als een preventiespecialist in het dagelijks leven? Draag jij graag de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van anderen en ben jij in staat om van risico’s kansen te maken en adequate oplossingen te bieden? Dan zien wij jou zeker als een potentiële preventiemedewerker. Het volgen van de preventiemedewerker cursus raden we dan ook ten zeerste aan.

Niet iedereen wil de verantwoordelijkheid dragen voor veiligheid en het wegnemen van gevaren. Ze vinden het eng of zien hobbels op de weg voor het dragen van een grote verantwoordelijkheid. Tóch zijn wij ervan overtuigd dat iedereen dit in zich heeft. Twijfel je nog of weet je niet zeker of deze functie bij je past? Laat je dan gerust goed informeren door onze ervaren specialisten, dan weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Hoe ziet je studielast eruit?
Kies je voor de opleiding preventiemedewerker? Dan zit je helemaal goed als je op zoek bent naar een korte (maar krachtige) opleiding. Zoals gezegd bestaat de cursus uit 2 lesdagen. In totaal ben je 14 uur kwijt aan de interessante lessen die gegeven worden door ervaren docenten met een directe link met het beroep als preventiemedewerker. Vanuit deze lessen volgen nog enkele opdrachten, waar je ongeveer 4 uur aan zelfstudie voor mag rekenen.

De lesdagen zijn van 8:30 tot 16:00 uur en worden verdeeld over twee weken. Hierbij houden we uiteraard rekening met reguliere schoolvakanties. Dit is echter wel afhankelijk van de exacte regio waar je de preventiemedewerker opleiding gaat volgen.

Wat is de investering voor de opleiding preventiemedewerker?
Je volgt de preventiemedewerker cursus bij ons voor een aantrekkelijke investering. Namelijk voor slechts € 799,- exclusief btw. Deze kosten zijn inclusief een verrukkelijke lunch die wij je aanbieden. De kosten voor het boek zijn niet inbegrepen, maar deze kan je eenvoudig bij ons bestellen.

Heb je de cursus succesvol afgerond? Dan ontvang je uiteraard een Certificaat van deelname.

De opleiding in het kort
Studieduur: 2 lesdagen
Taal: Nederlands
Frequentie: 2 keer
Uren: 14 uur
Investering: € 799,00 ex. BTW
Locatie Spijkenisse
08 april 2024 (maandag)
Spijkenisse
24 juni 2024 (maandag)
Spijkenisse
16 september 2024 (maandag)
Spijkenisse
Locatie IJsselstein
13 mei 2024 (maandag)
Ijsselstein

Informatieavonden

Spijkenisse (Pascalweg 1)
Iedere 1e dinsdagavond v/d maand

IJsselstein (Lorentzlaan 5)
Iedere 3e donderdagavond v/d maand

De voorlichting start om 19.00 uur.

Zet nu de eerste stap naar een veiligere toekomst – Vraag de brochure aan en ontdek hoe wij jou naar een hoger niveau tillen!

Waarom Safely?

Kleine cursusgroepen

Persoonlijke aandacht

Zeer praktijkgericht

Deskundigen met passie

Open inschrijvingen & maatwerk

Centraal gelegen

Vragen en advies

We staan klaar om je te helpen.

Wat cursisten en klanten zeggen

Veelgestelde vragen

Dit is mogelijk. We hanteren maximaal 4 termijnbetalingen.

Dit kan tot uiterlijk 1 dag van tevoren.

3 á 4 weken van tevoren wordt er een Go/No Go gegeven.

Door een inschrijfformulier toe te sturen die je hebt ontvangen via een van onze medewerkers of het inschrijfformulier op de website te gebruiken.

Nee, de boeken zitten bij de prijs en opleiding inbegrepen.

Nee, de examenkosten zitten bij de prijs en opleiding inbegrepen.

Nee, dit is niet mogelijk.

Spijkenisse en IJsselstein. Je schrijft je in voor een opleiding op een naar eigen gekozen locatie. Op deze locatie volg je de gehele opleiding. Uitzonderingen daargelaten bij onverhoopte omstandigheden.

Ja.

Op de eerste lesdag.

Voor de start van de opleiding.

Het is afhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen of de opleiding doorgaat. Hier wordt 3 á 4 weken voor de start van de opleiding een beslissing over genomen.

Ja, dit kun je via ons telefoonnummer doen, 0181-507573 of via e-mail; secretariaat@safelygroup.com.

Iedere cursist krijgt toegang tot een online leerplatform waar alle informatie te vinden is.

Annulering van een overeenkomst met betrekking tot een Open Cursus of een In Company Cursus door de Opdrachtgever dient schriftelijk plaats te vinden. Bij annulering tot vier (4) weken voor de eerste cursusdag zal 25% van het verschuldigde cursusbedrag als annuleringskosten in rekening worden gebracht. Bij annulering vanaf vier (4) weken tot twee (2) weken voor de eerste cursusdag zal 50% van het verschuldigde cursusbedrag als annuleringskosten in rekening worden gebracht. Bij annulering binnen twee (2) weken voor de eerste cursusdag is het volledige cursusgeld verschuldigd. Opdrachtgever heeft in dat geval geen recht op restitutie van het reeds betaalde en dient bovendien het nog onbetaalde deel van het cursusbedrag per omgaande voldoen. Indien de Cursist na aanvang van de Cursus de deelname daaraan beëindigt of anderszins niet aan de Cursus deelneemt, heeft Opdrachtgever geen recht op enige terugbetaling. Zie voor verdere informatie de Algemene Voorwaarden.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.