Werken als MVK’er

Dit ga je doen als MVK’er

Als MVK’er houd je je continu bezig met de veiligheid en gezondheid van mensen. Het is je taak om als spil in het web te functioneren en je ogen te spitsen op het waarborgen van hun veiligheid. Dit ga je doen bij een organisatie naar keuze. Maar wat is MVK exact en hoe ziet een werkdag als middelbaar veiligheidskundige eruit? Wij geven je alle informatie.

Wat is MVK en waarvoor staat MVK?

MVK is een veelgebruikte afkorting voor ‘Middelbare Veiligheidskunde’ of ‘Middelbaar Veiligheidskundige’. Het beschrijft het vakgebied dat de veiligheid en gezondheid van medewerkers moet waarborgen binnen een organisatie. Word je middelbaar veiligheidskundige, dan houd je je dagelijks bezig met het opsporen en aanpakken van risico’s op de werkvloer. Je beoordeelt het huidige veiligheidsbeleid en werkt deze bij naar behoefte.

Hoe word je middelbaar veiligheidskundige?

Om aan de slag te kunnen als middelbaar veiligheidskundige dien je de opleiding MVK te volgen. Hiervoor dien je ten minste in het bezit te zijn van een mbo niveau 4 diploma. Vervolgens volg je bij Safely de 16-daagse opleiding met een minimale studielast van c.a. 500 uur. Tijdens deze opleiding word je door alle aspecten van veiligheid geloodst middels specifieke modules.

Je leert alles over:

 • Risico’s identificeren
 • Risico’s beheersen
 • Veiligheidswetgeving
 • Audits
 • Het ontwikkelen van een veiligheidsbeleid
 • Het uitvoeren van inspecties
 • Het informeren en instrueren van medewerkers en bezoekers
 • En nog veel meer

Hoe ziet een gemiddeld takenpakket van een MVK’er eruit?

 • Fungeren als algemeen aanspreekpunt voor veiligheid
 • Voorlichting geven
 • Opmaken en uitvoeren van de RI&E
 • Taak Risico Analyses (TRA) uitvoeren
 • Opstellen van veiligheidsrapportages
 • Coördineren van veiligheidstaken
 • Werkinspecties uitvoeren
 • Veiligheid- en gezondheidsplan uitvoeren
 • Kennis van wet- en regelgeving toepassen
 • Management adviseren
 • Medewerkers instrueren

Hoe ziet een werkdag eruit als middelbaar veiligheidskundige?

Je start iedere werkdag vanuit het oogpunt dat zelfs het meest ongevaarlijke hoekje binnen de organisatie veilig moet zijn voor medewerkers en bezoekers. Je scant de werkvloer op risico’s en waar nodig kom je direct in actie. Je gaat in gesprek met medewerkers en vraagt naar hun behoeften en zij delen met jou waar ze tegenaan lopen.

En, als MVK’er functioneer je tevens als belangrijkste schakel als het aankomt op preventie. Het is essentieel voor een veiligheidskundige om actief aan risicomanagement te doen. Je onderzoekt welke risico’s er zijn en hoe deze aangepakt moeten worden. Je houdt altijd rekening met mogelijk menselijke fouten en werkt natuurlijk altijd volgens de wetgeving. Hier maak je vervolgens plannen voor, werkt deze uit en brengt het management en de medewerkers vervolgens op de hoogte tijdens een training.

Het is aan jou om er dag in dag uit voor te zorgen dat het management goed op de hoogte is van het veiligheidsbeleid en dat medewerkers hier over geïnformeerd worden. Deze taken pak je op met het management en je bundelt aan de lopende band problemen die je met een goed doordacht plan omzet in oplossingen. Je doel? Een veilig gevoel voor iedereen én een veilige omgeving voor ieder individu.

Binnen welk type organisaties ga je aan de slag?

Als MVK’er kan je natuurlijk overal aan de slag, al zal je voornamelijk gaan werken bij organisaties waar men werkt met zware mechanica, zoals in de industriële sector of in de techniek. Dit zijn plekken waar veiligheid op iedere seconde van de dag een belangrijke rol speelt.

Na verloop van tijd bouw je tijdens de opleiding tot middelbaar veiligheidskundige aan verschillende expertises. Deze zullen uiteindelijk meer toepasbaar zijn in het ene bedrijf dan het andere. Welke bedrijven dit exact zullen zijn ga je in de loop van de opleiding zelf goed ontdekken.

Wat verdient een MVK’er?

Een MVK salaris is aantrekkelijk, omdat de rol van een MVK’er onmisbaar is bij de meeste organisaties. Tegenover al je verantwoordelijkheden staat dan ook een verantwoord salaris. Natuurlijk hangt het exacte salaris wel af van je kennis en ervaring. Het marktconform salaris voor MVK ligt tussen de €2.500 en €3.500. Het exacte MVK salaris hangt uiteraard af van je ervaringsniveau en je toekomstige werkgever.

Meer weten over onze opleiding?

Wil je graag meer informatie over onze MVK opleidingen of wat een MVK verdient? Wij vertellen je er graag alles over. Schrijf je in voor één van onze informatieavonden of neem contact op via info@safelygroup.com.

Bekijk hier ons opleidingsaanbod!

Safely biedt verschillende opleidingen aan door het land. Zo kan je terecht in Spijkenisse en in IJsselstein. Benieuwd welke mooie mogelijkheden je hebt? Bekijk hier ons opleidingsaanbod.

Nieuwsgierig naar welke modules je gaat volgen? Bekijk het hier!

Bij Safely behandelen we talloze modules die jou klaarstomen voor het echte werk als MVK’er. We informeren je graag volledig over wat je kan verwachten. Bekijk hier wat de opleiding tot MVK’er inhoudt.

Wij zorgen dat jij na het behalen van je MVK-diploma de eigenschappen beheerst om de belangrijke schakel tussen de werkvloer en het management te zijn. Als MVK’er zorg jij voor het continu uitvoeren en verbeteren van het veiligheidsbeleid binnen de eigen organisatie en/of bij een externe (project-) organisatie.

Module 1: Inleiding en RI&E

 • Arbozorg en wetgeving
 • Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E)
 • Risicobeheersing
 • Ongevalanalyse
 • Veiligheidsgedrag, risicotolerantie, brain-based safety / Neuro Safety

Module 2: Veiligheidsthema’s

 • Gebouwveiligheid
 • Arbeidsplaatsen en werkplekken
 • Elektrische veiligheid, materiaalbewerking, werken op hoogte, transport, BRZO, ATEX, gevaarlijke stoffen, milieu, brand, bhv, noodplannen
 • Pbm en signalering

Module 3: Gezondheidsthema’s

 • Arbeidshygiëne: gezondheidsleer, toxicologie, blootstelling
  Fysieke belasting
  Geluid, trillingen, verlichting, koude en hittebelasting, (binnen)klimaat
  Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Module 4: Managementthema’s

 • Ongevalsmanagement: registratie, procedures, analyse, methodieken
 • Adviesvaardigheden (communicatie, rapporteren, presenteren, interviewtechnieken)
 • Organisaties en processen, functie-inhoud
 • Normen en richtlijnen: VCA/VCU, ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001
  Auditing en certificering

Module 5: Praktijkdagen

 • Werken op hoogte / werkplekinspecties
 • Besloten ruimten / meten (gasmeten, geluid, licht)
 • RI&E in de praktijk

Het instroomniveau voor deelname aan de MVK-opleiding is Mbo-niveau 4. Daarnaast is het een pre als je kennis hebt op het gebied van veiligheid (bijvoorbeeld VOL-VCA).

Mocht je niet in het bezit zijn van een diploma op Mbo-niveau 4, neem dan contact met ons op voor een toelatingsgesprek.

Ben je in het bezit van het diploma Operationele Veiligheidskunde (OVK) of Basis Veiligheidskunde (BVK), kun je instromen vanaf module 2 in onze MVK-opleiding.

De totale studiebelasting bedraagt hiermee circa 495 uur. De exacte studiebelasting hangt natuurlijk af van de kennis en ervaring die men al heeft.

16 lesdagen (128 uur)
Voorbereiding lesdagen (30– 60 uur)
Schriftelijk examen inclusief voorbereiding (circa 20 uur)

Scriptie:
onderzoek en rapportage (circa 150 – 250 uur)
presentatie en verdediging inclusief voorbereiding (circa 20 uur)

De investering inclusief examinering bedraagt € 6.900,00 exclusief BTW.

Het lesmateriaal wordt digitaal beschikbaar gesteld. De kosten voor de boeken alsmede de examen- en arrangementskosten zijn inbegrepen in de opleidingskosten.

De opleiding in het kort
Studieduur: 16 lesdagen
Taal: Nederlands
Frequentie: Tweewekelijks
Uren: 495 - 500 uren
Inclusief: 3 praktijkdagen
Investering: € 6.900,00 excl. BTW
Locatie Spijkenisse
03 september 2024
Spijkenisse
21 september 2024
Spijkenisse
04 november 2024
Spijkenisse
Locatie IJsselstein
18 mei 2024
Ijsselstein
11 juni 2024
Ijsselstein
10 oktober 2024
Ijsselstein
19 oktober 2024
Ijsselstein
16 november 2024
Ijsselstein

Informatieavonden

Spijkenisse (Pascalweg 1)
Iedere 1e dinsdagavond v/d maand

IJsselstein (Lorentzlaan 5)
Iedere 3e donderdagavond v/d maand

De voorlichting start om 19.00 uur.

Zet nu de eerste stap naar een veiligere toekomst – Vraag de brochure aan en ontdek hoe wij jou naar een hoger niveau tillen!

Waarom Safely?

Kleine cursusgroepen

Persoonlijke aandacht

Zeer praktijkgericht

Deskundigen met passie

Open inschrijvingen & maatwerk

Centraal gelegen

Vragen en advies

We staan klaar om je te helpen.

Wat cursisten en klanten zeggen

Veelgestelde vragen

Dit is mogelijk. We hanteren maximaal 4 termijnbetalingen.

Dit kan tot uiterlijk 1 dag van tevoren.

3 á 4 weken van tevoren wordt er een Go/No Go gegeven.

Door een inschrijfformulier toe te sturen die je hebt ontvangen via een van onze medewerkers of het inschrijfformulier op de website te gebruiken.

Nee, de boeken zitten bij de prijs en opleiding inbegrepen.

Nee, de examenkosten zitten bij de prijs en opleiding inbegrepen.

Nee, dit is niet mogelijk.

Spijkenisse en IJsselstein. Je schrijft je in voor een opleiding op een naar eigen gekozen locatie. Op deze locatie volg je de gehele opleiding. Uitzonderingen daargelaten bij onverhoopte omstandigheden.

Ja.

Op de eerste lesdag.

Voor de start van de opleiding.

Het is afhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen of de opleiding doorgaat. Hier wordt 3 á 4 weken voor de start van de opleiding een beslissing over genomen.

Ja, dit kun je via ons telefoonnummer doen, 0181-507573 of via e-mail; secretariaat@safelygroup.com.

Iedere cursist krijgt toegang tot een online leerplatform waar alle informatie te vinden is.

Annulering van een overeenkomst met betrekking tot een Open Cursus of een In Company Cursus door de Opdrachtgever dient schriftelijk plaats te vinden. Bij annulering tot vier (4) weken voor de eerste cursusdag zal 25% van het verschuldigde cursusbedrag als annuleringskosten in rekening worden gebracht. Bij annulering vanaf vier (4) weken tot twee (2) weken voor de eerste cursusdag zal 50% van het verschuldigde cursusbedrag als annuleringskosten in rekening worden gebracht. Bij annulering binnen twee (2) weken voor de eerste cursusdag is het volledige cursusgeld verschuldigd. Opdrachtgever heeft in dat geval geen recht op restitutie van het reeds betaalde en dient bovendien het nog onbetaalde deel van het cursusbedrag per omgaande voldoen. Indien de Cursist na aanvang van de Cursus de deelname daaraan beëindigt of anderszins niet aan de Cursus deelneemt, heeft Opdrachtgever geen recht op enige terugbetaling. Zie voor verdere informatie de Algemene Voorwaarden.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.