Van Melding naar Maatregelen

|

In de wereld van veiligheidskunde horen we vaak de kreet: “Veiligheid gebeurt daar buiten.” Een bekende uitspraak die de realiteit weerspiegelt, maar hoe breng je die cruciale veiligheidsinformatie naar binnen, naar het management? Hoe overtuig je hen om budget vrij te maken en jouw advies serieus te nemen?

Mijn reis begon hiermee in de zomer van 2022, toen ik betrokken raakte bij het Windplan Blauw-project om het veiligheidsteam ter plaatse te versterken als HSE Data Coördinator, een spin in het web van alles betreffende veiligheid. Ik was het centrale aanspreekpunt voor de organisatie en de opdrachtgever om de juiste informatie en taken op de juiste plekken te krijgen.

Op dit project werd een meldingsapp voor onveilige situaties, incidenten en meer ingezet. Echter, tot dat moment werd er niet veel gedaan met de gegenereerde data. Meldingen stapelden zich op zonder adequate opvolging. Uiteindelijk bleken deze meldingen en de juiste verwerking ervan de sleutel te zijn tot het creëren van meer draagvlak.

Door het uitvoeren van trendanalyses, het opstellen van meldingen, het creëren van rapporten en het verzorgen van presentaties slaagden wij erin om de meldingen en verhalen van buiten hard te maken voor het management. Het team op Windplan Blauw transformeerde van een passieve ontvanger van meldingen naar een proactieve kracht die de veiligheidsinformatie omzette in concrete maatregelen. Door de data goed te lezen wisten wij dat wapeningsstaalvlechters een verhoogd risico liepen en hebben maatregelen getroffen die ervoor hebben gezorgd dat niemand een gat in zijn hoofd heeft gekregen en het bij near misses bleef.

De data die we verzamelden, diende als het fundament van onze overtuigingskracht. Het management kon niet langer voorbijgaan aan de feiten en cijfers die aantoonden waar de pijnpunten lagen en welke stappen er nodig waren om de veiligheid te verbeteren. Het resultaat was niet alleen meer bewustzijn, maar ook daadwerkelijke betrokkenheid van het management bij het nemen van preventieve maatregelen.

Uit de project evaluatie kwam naar voren dat het hebben van een HSE Data Coördinator zo effectief werkt, dat het een best practice is geworden binnen onze opdrachtgever voor vergelijkbare projecten.

Dus, terwijl veiligheid misschien buiten begint, hebben wij bewezen dat de sleutel tot succes binnenin de data ligt. Het is niet alleen een kwestie van melden; het gaat om het transformeren van ruwe informatie naar waardevolle inzichten, en het overtuigend presenteren aan degenen die de beslissingen nemen. Dat is de weg naar een veiligere en gezondere werkomgeving.

Davy Pieplenbosch (IVK, MVK, HVK i.o.)

Safely Consultant

Davy Pieplenbosch

Anderen lezen ook

Vragen en/of meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Of bent u op zoek naar een specifieke maatwerk opdracht, neem dan vrijblijvend contact met ons op.