Veiligheid in het Hart van Afvalverwerking

|

Mijn Halfjaar als HSE Consultant bij een Uitdagend Afvalverwerkingsbedrijf

Graag deel ik mijn ervaringen met jullie als HSE Consultant (Health, Safety & Environment) bij een afvalverwerkingsbedrijf. Dit avontuur was een intense, maar ontzettend leerzame reis waarin ik verantwoordelijk was voor de veiligheid en gezondheid van de gehele afval-naar-energieketen. In deze rol stond ik voor diverse uitdagingen, maar heb ik ook een hoop geleerd en een mooie impact kunnen maken.

Uitdagingen: De Kracht van Samenwerking

De gigantische technische installatie die ik als veiligheidskundige onder mijn hoede had, had al behoorlijk wat jaren op de teller staan. Hier en daar vertoonde het flinke tekenen van veroudering. Het personeelsverloop binnen de organisatie was daarbij ook aanzienlijk, waardoor het moeilijk was om duidelijke verantwoordelijkheden vast te leggen. Ook ontdekte ik al vrij snel dat processen niet altijd volledig gedocumenteerd of verouderd waren. Zoals bij veel organisaties, heerste er ook de gevreesde cultuur van “we doen het altijd al zo – en het gaat al jaren goed!” (tot het fout gaat natuurlijk), wat, zoals een veiligheidskundige weet, zal leiden tot nalatig en onveilig gedrag. En dan waren er nog de vele explosieve lachgasflessen die in het afval gedeponeerd worden en per abuis in de vuurhaard terechtkwamen, met alle explosieschade en gevaarlijke gevolgen van dien. Kortom, de veiligheidskundige in dit bedrijf heeft een uitdaging!

Onze Aanpak: Mensgericht en Oplossingsgericht

Mijn collega’s bij Safely en ik hebben altijd een duidelijk doel voor ogen: mensen informeren en inspireren om veilig te werken. We geloven in begrip, in luisteren naar elkaar en in het delen van kennis. We willen dat iedereen zich gehoord voelt en begrijpt waarom veiligheid zo cruciaal is. Ons doel is om een cultuur te creëren waarin iedereen, van top tot teen binnen de organisatie, veiligheid, gezondheid en milieu hoog in het vaandel draagt.

Wat we niet doen? Spelen voor politieagent op de werkvloer. We vermijden overdreven bureaucratische procedures die niet haalbaar zijn. En nog belangrijker, we bouwen geen angstcultuur. Samenwerking is waar we in geloven bij Safely.

Overwinningen: Inspiratie en Transparantie

Tijdens mijn tijd bij het afvalverwerkingsbedrijf heb ik het personeel weten te inspireren om vaker te kiezen voor veilig werken. Ik heb de individuen betrokken bij oplossingen en heb altijd geprobeerd een betrouwbare informatie- en inspiratiebron te zijn voor de mensen. Ik heb meerdere mensen tegenover me gehad waarbij “het licht aanging” toen ik ze uitlegde waarom en hoe zij moesten kiezen voor hun eigen veiligheid en die van hun collega’s.

In plaats van conflicten aan te gaan, ben ik iemand die probeert om operationeel management constructief te begeleiden naar de juiste beslissingen. Hoewel dit geduld vereist en soms tergend traag voelt, is in mijn ervaring deze aanpak vele malen effectiever dan wanneer je als veiligheidskundige continu “het gevecht” aangaat tegen de heersende cultuur, want voor je het weet, verlies je compleet je invloed. Je kunt het zien als een auto die zo hard gas geeft, dat de wielen blijven spinnen zonder enige tractie te krijgen. En ook dit heb ik zelf ondervonden – dan moet je niet verbaasd opkijken dat je je als veiligheidskundige voelt als iemand die schreeuwt in een woestijn. Mocht je dit gevoel herkennen, dan heb je vast en zeker passie voor het vak, maar mijn advies is om het niet door te laten slaan naar stress en frustratie, want dat pakt voor niemand goed uit.

Het hoofd koelhouden tijdens dit soort situaties, je overwinningen claimen, genieten van de fijne mensen om je heen en altijd bereid zijn het dialoog aan te gaan zijn key als het aankomt op het optimaliseren van je invloed als veiligheidskundige in een uitdagende omgeving.

Wat Safely Uniek Maakt: Mensgerichtheid en Deskundigheid

Bij Safely geloven we in mensgerichte veiligheid. We streven naar oplossingen en zijn niet bang om de handen uit de mouwen te steken. Onze deskundigheid komt voort uit jarenlange, gebundelde ervaring en kennis die we delen via onze eigen Academy. We zijn niet slechts consultants; we zijn partners in veiligheid.

Mijn tijd bij het afvalverwerkingsbedrijf was een uitdagend avontuur, maar met toewijding en het juiste teamwerk hebben we grote stappen gezet. Ik ben trots op wat we hebben bereikt en kijk uit naar meer avonturen waarin we veiligheid hoog in het vaandel houden.

Veilige groeten,

Jack, HSE Consultant bij Safely.

Jack Staak

Anderen lezen ook

Tags:
In de wereld van veiligheidskunde horen we vaak de kreet: “Veiligheid gebeurt daar buiten.” Een bekende uitspraak die de realiteit weerspiegelt, maar hoe breng je die cruciale veiligheidsinformatie naar binnen,…

Vragen en/of meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Of bent u op zoek naar een specifieke maatwerk opdracht, neem dan vrijblijvend contact met ons op.