Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA)

|

Psychosociale arbeidsbelasting verwijst naar de psychologische en sociale aspecten van het werk die van invloed zijn op de mentale emotionele gezondheid van werknemers.

Psychosociale arbeidsbelasting kan verschillende stressoren en factoren omvatten, zoals:

  1. Werkgerelateerde stress

Dit kan ontstaan door hoge werkdruk, strakke deadlines, overmatige verantwoordelijkheden en andere eisen die tot stress leiden.

  1. Interpersoonlijke conflicten

Problemen met collega’s, leidinggevenden of pesten op de werkplek kunnen psychosociale stress veroorzaken.

  1. Organisatiecultuur

Een giftige of ongezonde werkomgeving, inclusief een gebrek aan steun of erkenning van de organisatie, kan de psychologische arbeidsbelasting verhogen.

  1. Werk-privebalans

Het niet kunnen combineren van werk en persoonlijk leven kan leiden tot psychologische stress.

  1. Onzekerheid en baanzekerheid

De angst voor baanverlies of onzekerheid over de toekomst van de werkplek kan stress veroorzaken.

  1. Gebrek aan controle

Onduidelijk verwachtingen met betrekking tot de functie en conflicterende verantwoordelijkheden kunnen stress veroorzaken.

  1. Geweld en intimidatie

Fysiek of psychologische arbeidsbelasting op de werkplek zijn ernstige vormen van psychologische arbeidsbelasting.

PSA-klachten kunnen bovendien ook andere oorzaken hebben, zoals persoonlijke problemen buiten het werk. Dit hangt af per specifieke situatie van de persoon.

Het aanpakken van Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is voor organisaties belangrijk om verschillende redenen. Allereerst kan het de gezondheid en het welzijn van werknemers verbeteren. Werknemers die zich gesteund voelen en een positieve werkomgeving ervaren, zijn over het algemeen productiever, gemotiveerder en minder vatbaar voor stress gerelateerde gezondheidsproblemen.

Daarnaast kan het aanpakken van PSA de werksfeer en teamdynamiek verbeteren, wat de samenwerking en het algemene werkklimaat ten goede komt.

Ten slotte kunnen organisaties die actief PSA-problemen aanpakken , voldoen aan wettelijke verplichtingen en normen met betrekking tot de gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Dit kan juridische problemen voorkomen en het imago van de organisatie positief beinvloeden.

Kortom, het aanpakken van PSA is niet alleen goed voor de werknemers, maar het kan ook aanzienlijke voordelen opleveren voor de organisatie als geheel.

Stefan Bunte

Gedragsveiligheidskundige, Eigenaar Safely Group

Anderen lezen ook

Tags:
In de wereld van veiligheidskunde horen we vaak de kreet: “Veiligheid gebeurt daar buiten.” Een bekende uitspraak die de realiteit weerspiegelt, maar hoe breng je die cruciale veiligheidsinformatie naar binnen,…

Vragen en/of meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Of bent u op zoek naar een specifieke maatwerk opdracht, neem dan vrijblijvend contact met ons op.