Werken als BVK’er

BVK betekenis: dit is waar je het voor doet!

Wil jij een belangrijke rol vervullen in het kader van veiligheid en ben je benieuwd waar het werken als BVK’er je allemaal toe kan bewegen? Dan zijn onze opleidingen wellicht zeker interessant voor jou. Waar de BVK afkorting voor staat, welke werkzaamheden een BVK’er vervult en op welke werkplekken je aan de slag kan vertellen we je graag.

Wat is de betekenis van BVK?

De BVK afkorting staat voor ‘Basis Veiligheidskund(ig)e’ en de betekenis van BVK omschrijft het waarborgen en coördineren van veiligheid binnen een specifieke omgeving. Onze basisopleiding tot veiligheidskundige is gericht op het ontwikkelen van alle belangrijke basisvaardigheden binnen de veiligheidskunde. Onze docenten maken je middels interessante modules wegwijs in de werkzaamheden van een veiligheidskundige.

Waarvoor staat BVK?

BVK staat voor basis veiligheidskunde. Binnen de veiligheidskunde wordt alles omtrent veiligheid, gezondheid en welzijn als kernwaarde gezien. Zeker bij bedrijven in specifieke branches, waaronder de techniek, bouw en infra gelden er bijzondere veiligheidsvoorschriften. Het is de taak van een deskundige in veiligheid (wie weet ben jij dit wel binnenkort) om deze voorschriften kenbaar te maken aan de directie, het personeel-, klanten/gasten- en om hierin goed te coördineren. Jij staat immers voor veiligheid.

Hoe word je BVK’er?

Om de functie als BVK’er te mogen vervullen is het belangrijk dat je een opleiding tot basis veiligheidskundige hebt afgerond. En toevallig volg je die geheel zonder gedoe bij Safely. Jaarlijks leiden wij vol passie tientallen BVK’ers in spé op tot volwaardige veiligheidsexperts. Het doel? Het waarborgen van uitstekende veiligheid binnen iedere organisatie.

Om te kunnen starten met de opleiding dien je in ieder geval te beschikken over een diploma voor VOL-VCA en/of VVI. Daarnaast heb je ook een MBO opleiding afgerond in ten minste niveau 2 of 3. Kan je aan één van de twee eisen niet voldoen? Laat dit je niet tegenhouden. Wij ontvangen graag alsnog je motivatie en gegevens. Aan de hand hiervan plannen we graag een toelatingsgesprek met je in.

Welke taken worden toegewezen aan een BVK’er?

 • Je bent het aanspreekpunt voor de directie, personeel en gasten
 • Je bespreekt veiligheidsvoorschriften en coördineert deze
 • Je attendeert mensen op de wet- en regelgeving omrent veiligheid
 • Je maakt een RI&E op en voert deze uit
 • Je zorgt dat iedereen zich houdt aan het veiligheidsbeleid
 • Je voert inspecties uit in samenwerking met bevoegde specialisten
 • Je rapporteert en vertaalt dit naar de lopende risico’s en huidige kansen voor een organisatie

Bij welke bedrijven kan je aan de slag?

De BVK afkorting staat niet voor niets voor basis veiligheidskunde. Het is belangrijk dat ieder bedrijf zich bewust is van de aanwezige veiligheidsrisico’s en dat ze op de hoogte zijn van de veiligheidsvoorschriften. Dit is immers de basis voor een veilige omgeving. Toch zijn er een aantal sectoren waar veiligheid als factor nog essentiëler naar voren komt dan bij anderen. Denk aan de bouwsector, de techniek en de industriële sector.

Binnen deze sectoren is het aan jou de taak om de veiligheid te bewaken. Denk aan het gebruik van zware machines, belangrijke (veilige) looproutes en algemene uitvoering van het veiligheidsbeleid. Het beheren van veiligheid speelt binnen deze sectoren op ieder moment. De bedoeling van onze opleidingen is om je hiervoor perfect klaar te stomen, zodat jij straks veiligheid ademt en dit zonder problemen kan vertalen naar iedereen op de werkvloer.

Hoe gaat een gemiddelde werkdag eruitzien?

Het leven van een BVK’er draait voornamelijk om het waarborgen en coördineren van de algehele veiligheid. En dat is dus ook precies hoe je dag start. Je loopt je organisatie binnen en gaat direct op zoek naar risico’s en anticipeert op kansen. Je informeert de directie over bijzondere situaties, zoals bijvoorbeeld een machine die niet naar behoren functioneert en daardoor een gevaar kan vormen voor medewerkers.

Vervolgens informeer je medewerkers over de risico’s omtrent de machine en bied je een passende oplossing. Kan je deze oplossing niet geheel zelf aandragen, omdat je informatie- of expertise over de machine te kort komt? Dan schakel je snel met een collega die gespecialiseerd is in machinereparatie. In dit geval heb je goed gehandeld en worden risico’s zo snel mogelijk omgezet in oplossingen.

En dit is slechts een klein voorbeeld van hoe je dag eruit kan zien. Je hoofdtaak is het waarborgen en coördineren van veiligheid en dat kan natuurlijk op allerlei manieren. Bij Safely leer je er discreet, secuur en adequaat mee om te gaan. Een sterk veiligheidsbeleid bouw je op om iedereen veilig te stellen, inclusief jezelf.

Wat ga je verdienen als BVK’er?

Wat je exact gaat verdienen als BVK’er hangt onder meer af van de organisatie waar je terechtkomt. Toch is het salaris van een BVK zeker aantrekkelijk te noemen. Gezien je functie zeer belangrijk is voor een organisatie, streven veel organisaties ernaar om enkel de meest betrouwbare veiligheidsbewakers aan te stellen: jij dus.

Het BVK salaris betreft een marktconform salaris en ligt gemiddeld ongeveer tussen de €2.500 en de €3.000. Wat je exact zal gaan verdienen, wordt uiteraard in overleg besproken met je toekomstige werkgever.

Meer weten over de opleiding?

Ben je benieuwd naar de uitgebreide betekenis van BVK en wat de opleiding verder met zich meebrengt? Wij vertellen je er graag meer over. Neem hiervoor gerust een kijkje in ons uitgebreide moduleoverzicht.

Bekijk hier ons interessante opleidingsaanbod

Nieuwsgierig naar de beste plek voor jou om een opleiding tot BVK’er te volgen? Wij laten je graag kennismaken met onze opleidingslocaties. Bekijk snel ons opleidingsaanbod.

Arbeidsveiligheid is een breed vakgebied en richt zich met name op de preventieve kant van veiligheidsaspecten. Binnen deze opleiding komen de volgende modules en onderwerpen aan bod:

Lesdag 1: Arbozorg en wet- en regelgeving

 • Arbozorg en organisatie
 • Taken en positie van de veiligheidskundige
 • Wet- en regelgeving
 • VCA-norm
 • Toelichting bedrijfsopdrachten

Lesdag 2: Risicobeheersing

 • Risicobeheersing
 • Gevaar- en risicoherkenning
 • Arbeidshygiënische strategie
 • Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E), IMA, TRA, LMRA
 • V&G-plannen
 • Werkvergunningen
 • Ontstaan van ongevallen en relatie met gedrag

Lesdag 3: Veiligheidsthema’s (arbeidsplaatsen)

 • Arbeidshygiëne: gezondheidsleer, toxicologie, blootstelling
 • Fysieke belasting
 • Geluid, trillingen, verlichting, koude en hittebelasting, (binnen)klimaat
 • Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Lesdag 4: Veiligheidsthema’s (arbeidsmiddelen)

 • Ongevalsmanagement: registratie, procedures, analyse, methodieken
 • Adviesvaardigheden (communicatie, rapporteren, presenteren, interviewtechnieken)
 • Organisaties en processen, functie-inhoud
 • Normen en richtlijnen: VCA/VCU, ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001
 • Auditing en certificering

Lesdag 5: Veiligheids-/gezondheidsthema’s

 • Gevaarlijke stoffen (opslag, GHS, H&P-zinnen, VIB/SDS)
 • Brandgevaar, BHV en bedrijfsnoodplan
 • Explosiegevaar (ATEX)
 • Milieu
 • Laboratoria

Het instroomniveau voor deelname aan de BVK-opleiding is MBO-niveau 2/3. Daarnaast dien je te beschikken over het diploma VOL-VCA en/of VVI. Mocht je niet in het bezit zijn van een diploma op MBO-niveau 2/3, neem dan contact met ons op voor een toelatingsgesprek.

De totale studiebelasting bedraagt hiermee circa 60– 84 uur. De exacte studiebelasting hangt natuurlijk af van de kennis en ervaring die men al heeft. Lesdagen (8:30 – 17:00 uur) worden normaliter eens per twee weken verzorgd waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met reguliere schoolvakanties (afhankelijk van regio).

 • 6 lesdagen (48 uur)
 • Voorbereiding lesdagen (circa 10 – 20 uur)
 • Schriftelijk examen (circa 1,5-2 uur)
 • Bedrijfsopdrachten (circa 16 – 32 uur):

De investering inclusief examinering bedraagt € 2.660,00 exclusief BTW. Het lesmateriaal wordt zowel fysiek als digitaal beschikbaar gesteld. De kosten voor de boeken alsmede de examen- en arrangementskosten zijn inbegrepen in de opleidingskosten.

Hobéon SKO-gecertificeerd.

De opleiding in het kort
Studieduur: 6 lesdagen
Taal: Nederlands
Frequentie: Tweewekelijks
Uren: 60-84 uren
Inclusief: extra praktijksessie
Investering: € 2.660,00 excl. BTW
Locatie Spijkenisse
06 april 2024 (zaterdag)
Spijkenisse
03 september 2024 (dinsdag)
Spijkenisse
21 september 2024 (zaterdag)
Spijkenisse
04 november 2024 (maandag)
Spijkenisse
Locatie IJsselstein
18 mei 2024 (zaterdag)
Ijsselstein
11 juni 2024 (dinsdag)
Ijsselstein
10 oktober 2024 (donderdag)
Ijsselstein
19 oktober 2024 (zaterdag)
Ijsselstein
16 november 2024 (zaterdag)
Ijsselstein

Informatieavonden

Spijkenisse (Pascalweg 1)
Iedere 1e dinsdagavond v/d maand

IJsselstein (Lorentzlaan 5)
Iedere 3e donderdagavond v/d maand

De voorlichting start om 19.00 uur.

Zet nu de eerste stap naar een veiligere toekomst – Vraag de brochure aan en ontdek hoe wij jou naar een hoger niveau tillen!

Waarom Safely?

Kleine cursusgroepen

Persoonlijke aandacht

Zeer praktijkgericht

Deskundigen met passie

Open inschrijvingen & maatwerk

Centraal gelegen

Vragen en advies

We staan klaar om je te helpen.

Wat cursisten en klanten zeggen

Veelgestelde vragen

Dit is mogelijk. We hanteren maximaal 4 termijnbetalingen.

Dit kan tot uiterlijk 1 dag van tevoren.

3 á 4 weken van tevoren wordt er een Go/No Go gegeven.

Door een inschrijfformulier toe te sturen die je hebt ontvangen via een van onze medewerkers of het inschrijfformulier op de website te gebruiken.

Nee, de boeken zitten bij de prijs en opleiding inbegrepen.

Nee, de examenkosten zitten bij de prijs en opleiding inbegrepen.

Nee, dit is niet mogelijk.

Spijkenisse en IJsselstein. Je schrijft je in voor een opleiding op een naar eigen gekozen locatie. Op deze locatie volg je de gehele opleiding. Uitzonderingen daargelaten bij onverhoopte omstandigheden.

Ja.

Op de eerste lesdag.

Voor de start van de opleiding.

Het is afhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen of de opleiding doorgaat. Hier wordt 3 á 4 weken voor de start van de opleiding een beslissing over genomen.

Ja, dit kun je via ons telefoonnummer doen, 0181-507573 of via e-mail; secretariaat@safelygroup.com.

Iedere cursist krijgt toegang tot een online leerplatform waar alle informatie te vinden is.

Annulering van een overeenkomst met betrekking tot een Open Cursus of een In Company Cursus door de Opdrachtgever dient schriftelijk plaats te vinden. Bij annulering tot vier (4) weken voor de eerste cursusdag zal 25% van het verschuldigde cursusbedrag als annuleringskosten in rekening worden gebracht. Bij annulering vanaf vier (4) weken tot twee (2) weken voor de eerste cursusdag zal 50% van het verschuldigde cursusbedrag als annuleringskosten in rekening worden gebracht. Bij annulering binnen twee (2) weken voor de eerste cursusdag is het volledige cursusgeld verschuldigd. Opdrachtgever heeft in dat geval geen recht op restitutie van het reeds betaalde en dient bovendien het nog onbetaalde deel van het cursusbedrag per omgaande voldoen. Indien de Cursist na aanvang van de Cursus de deelname daaraan beëindigt of anderszins niet aan de Cursus deelneemt, heeft Opdrachtgever geen recht op enige terugbetaling. Zie voor verdere informatie de Algemene Voorwaarden.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.