"Veiligheid is geen doel op zich, maar een fundament waarop we onze dromen bouwen en onze toekomst waarborgen."

Erik-Jan Nap

Functie: Business Unit Manager Consultancy

Wie ben ik?

Mijn naam is Erik-Jan Nap en ik ben 35 jaar. Samen met mijn vrouw en twee kinderen (Nala, 3 jaar en Olivier, 3 maanden) woon ik in Harmelen. Hier ben ik opgegroeid en recent weer terug gaan wonen. Ik ben een optimist, ondernemend en denk in kansen. Als er problemen zijn vind ik het leukst om samen te komen tot slimme oplossingen. Ik houd van het spelen van (bord)spellen, racefietsen, mountainbiken, padel of squash. Minder vaak kom ik toe aan het maken van een mooie wandeling of wintersporten maar ook daar geniet ik altijd vol op van, zeker als dit in combinatie is met mijn grootste passie: reizen.

Start van mijn carrière

Ik begon 16 jaar geleden bij DDM Transport op de planning met het (als bijbaan) opzetten van een VCA certificering en werkte vervolgens bij Shell Moerdijk voor de demontagetak van het bedrijf. Ik stroomde door naar de (asbest)werkvoorbereiding om mij daarna op HSE te richten. Zo heb ik de vergunning voor de ontvangst van asbesthoudende materialen van het filiaal in De Meern aangevraagd.

DDM was voor mij de perfecte leerschool. Als onervaren jonge professional kreeg ik veel vertrouwen, ben ik na mijn IVK-opleiding de HVK-opleiding gaan doen bij PHOV en leerde ik met alle lagen van de organisatie praten over veiligheid. Interessant was zowel te maken hebben met de interne organisatie als met externe organisaties in de (petro)chemie en energie sector waaronder Shell, Indorama, TataSteel als Vattenfal en Rijkswaterstaat. Als enige veiligheidskundige van het bedrijf begeleidde ik zowel projecten buiten (waaronder 2,5 jaar lang de sloop van de kolencentrale van Vattenfal aan de Hemweg in Amsterdam of TurnArounds bij o.a. ExxonMobil) evenals (klant)audits en andere beleidsmatige taken.

Bureau Veritas

Toen ik bij Bureau Veritas begon was mijn idee dat het bij grote bedrijven (nog) beter geregeld zou zijn. Al snel besefte ik dat dit niet het geval was en het mij goed ligt vanuit de basis te kunnen bouwen. In stand houden wat goed is, maar kritisch blijven op wat beter kan. Niet in twee maanden alles ‘op zijn kop’ zetten, wel de lange(re) termijn in het oog houden en samen iets neerzetten wat slimmer, gemakkelijker, prettiger of professioneler is.

Bij Bureau Veritas heb ik als HSE-consultant en project manager voor klanten gewerkt en leiding gegeven aan meerdere binnenlandse en buitenlandse projecten. Elke sector en klant heeft zijn eigen werkwijze, en als consultant neem je de beste gebruiken mee naar de volgende opdracht. In 2018 ging het slecht met deze afdeling. Ik zag daarentegen volop kansen. Heb een plan geschreven en de verantwoording gekregen over de consultancy in de Benelux. Samen met het team hebben we de business unit omgevormd tot een groeiende en gezonde afdeling. In mijn laatste periode bij Bureau Veritas is er een manager voor de consultancy aangesteld, coachte ik hem en is de BU gestaag doorgegroeid. Zelf was ik sinds april 2022 verantwoordelijk voor de regionale strategie van de gehele commodities, industrie en facility organisatie en hield ik mij bezig met het tot een succes maken van een Europees gesloten partnerschap, de digitalisering en het ontwikkelen van onze diensten op gebied van waterstof, offshore wind en sustainability.

Vragen en/of meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Of bent u op zoek naar een specifieke maatwerk opdracht, neem dan vrijblijvend contact met ons op.